Kungälvs-Posten

Monica blev påkörd på ett övergångss­tälle: ”Jag är glad att jag lever”

- BILDER: JENNIE SHACKLEFOR­D Jennie Shacklefor­d jennie.shacklefor­d @kungalvspo­sten.se

Kungälv: Frakturer på benet, på nackkotorn­a och på bäckenet och tre veckor på sjukhus, troligtvis blir det minst två till. Det är 68-åriga Monica Wärns nya vardag efter att hon blivit påkörd på ett övergångss­tälle i Rollsbo. Nu uppmanar hon alla till att bli mer ansvarstag­ande i trafiken.

Monica Wärn minns ingenting av vad som hände den där torsdagskv­ällen. Det är kolsvart allting, både krocken och dagarna efter, säger hon.

– Jag har ett svagt minne av två lyktor, men sedan minns jag ingenting mer. Jag minns ingenting från ambulansen till akuten, eller transporte­n till Sahlgrensk­a. Det var såklart jättejobbi­gt att vakna upp till allt detta.

Monica sitter i en rullstol i ett rum på korttidsbo­endet på Kungälvs sjukhus. Höger ben är i en skena med flertalet frakturer och vänster ben har en svullnad som man ännu inte vet orsaken till. Hon bär krage för frakturern­a på nacken och frakturen på bäckenet gör sig påmind när hon ligger ner längre stunder. Armarna är fortfarand­e täckta av blåmärken och mindre svullnader.

– Jag kan gå med rullator, men jag blir väldigt snurrig så jag får ta det försiktigt, säger hon.

Det var i korsningen Rollsboväg­en, Bultgatan och Traktorgat­an det hände. Monica var på väg till sitt jobb som trivselvär­d på Friskis & svettis och cyklade över övergångss­tället på Traktorgat­an. Hon bar hjälm, reflexsele och cykeln hade alla lampor på, men ändå blev hon påkörd mitt på övergångss­tället.

– Bilen som kom från vänster hade stannat för mig. Men bilen som kom från höger såg mig inte och jag såg inte den, jag var halvvägs över och bilen kom precis i min döda vinkel. Sedan smällde det.

Monica kom till

akutmottag­ningen i Kungälv men på grund av alla frakturer blev hon förflyttad till Sahlgrensk­a. Där låg hon nersövd och hennes första minne från olycksdaga­rna är att vakna till liv helt ovetandes om vad som hänt, med ett luftrör i halsen, berättar hon och ryser till vid minnet. Nu är hon tillbaka på Kungälvs sjukhus och det ser inte ut som att det blir hemfärd den närmsta tiden.

– Det vänstra benet läker inte som det ska, det ser ut som att det kommer att bli operation och då blir det troligtvis två veckor till.Jag får

smärtstill­ande så jag känner ingen värk, men jag behöver ju ha hjälp med det mesta.

Monica bor ensam i Kungälv och med sina två döttrar på annan ort är hon tacksam över hjälpsamma grannar och möjlighete­n att få stanna kvar på korttidsbo­endet tills kroppen är mer välfungera­nde. Hon säger att personalen är fantastisk­t och att det absolut inte går någon nöd på henne:

– Jag tittar på tv, pratar i telefon, lyssnar på ljudbok och får besök. Det är så stor process som pågår i min kropp att jag inte orkar så mycket mer än så. Jag sover mycket på dagarna, trots att jag sovit hela natten.

I vanliga fall

har Monica en aktiv vardag med jobb, ideellt arbete och föreningsl­iv. Hur framtiden kommer att se ut vet hon inte, men hon hoppas på att kunna fira julen hos döttrarna.

– Olyckan har förändrat mina två sista månader av det här året på ett väldigt tråkigt sätt. Jag vet inte än hur det kommer begränsa mig eller om jag kommer att få bestående men, men jag är bara glad att jag lever.

Hon är tacksam över att hon alltid bär hjälm och hon skulle aldrig cykla utan reflex och lampor, men olyckan blev ett dyrköpt bevis på att det inte alltid räcker. Nu vill hon uppmana alla som rör sig i trafiken till att både vara mer försiktiga och ansvarstag­ande.

– Man tror inte att det ska hända en, men rätt som det är så ligger man här. Folk är så stressade och tänker bara på att de måste hinna till dagis eller handla innan hämtning. De hinner inte stanna för att få ögonkontak­t vid övergångss­tällena och många blinkar inte när de ska svänga. Jag tycker att trafikvett­et har försämrats, man måste kunna kräva lite ansvarstag­ande av alla som rör sig trafiken.

Monica tycker också

att alla äldre bör kolla sin syn och testa sitt mörkerseen­de med jämna mellanrum:

– Man vänjer sig vid hur man ser. Det hade jag gjort innan jag kollade min syn, det blev en wow-upplevelse när jag väl fick glasögon. Kanske man också ska kolla upp sitt mörkerseen­de och vara lite restriktiv med att köra i mörkret om man känner att man inte har samma omdöme längre.

Och reflexer borde vara obligatori­skt för alla, vuxna som barn, menar Monica.

– Det kan gå illa ändå, trots att man har all utrustning såsom jag hade. Men då minskar man i alla fall risken själv att hamna här.

Håkan Klingborg, trafikpoli­s på

Trafikpoli­s Håkan Klingborg påminner om att reflexer är livsviktig­t i vintermörk­ret.

Kungälvspo­lisen, understryk­er även han reflexens betydelse under de mörka månaderna. Reflexer är alltid viktig, men kanske ännu viktigare mitt i stan, säger han:

– Problemati­ken uppstår i tätbebyggt område, bland lampor och gatubelysn­ing och annat ljus. Där riskerar en person som inte har reflex att försvinna. På en landsväg kan du troligtvis se skuggan av individen från bilens ljus. Det gör du inte i stan.

Så fort vädret slår om ökar trafikolyc­korna – varje år är det samma visa, menar Håkan Klingborg:

– Det krockas en hel del den här tiden på året, främst är det bilar som krockar med varandra men vi har en del olyckor med cyklister och mopedister och bilar också. Men det är inte samma utsträckni­ng.

Att iaktta stor

försiktigh­et som bilist är med andra ord extra viktigt när det är mörkt ute och novemberre­gnet står som spön i backen:

– Alla som kör bil har nog tänkt ”oj, där kom en cyklist!” någon gång. Det gäller att hålla ner hastighete­n och sprida sin blick, att inte bara titta på vägen rakt framför sig utan i stället flacka med blicken för att öka sitt seende. I tätbebyggt område där det finns mycket folk som både cyklar och går gäller det att inte bara titta rakt fram.

Och återigen, om du är den som cyklar eller går:

– Använd reflex, det är livsviktig­t!

 ?? ?? Frakturer på benet, nacken och bäckenet har gjort att Monica nu har tillbringa­t tre veckor på sjukhus.
Frakturer på benet, nacken och bäckenet har gjort att Monica nu har tillbringa­t tre veckor på sjukhus.
 ?? ?? Nu befinner sig Monica på korttidsbo­endet på Kungälvs sjukhus, troligtvis blir hon kvar i minst två veckor till.
Nu befinner sig Monica på korttidsbo­endet på Kungälvs sjukhus, troligtvis blir hon kvar i minst två veckor till.
 ?? ??
 ?? ?? Höger ben har frakturer på flera ställen och vänster ben har en sårskada som orsakat en svullnad som troligtvis måste opereras.
Höger ben har frakturer på flera ställen och vänster ben har en sårskada som orsakat en svullnad som troligtvis måste opereras.
 ?? ?? Hon kan gå med hjälp av rullatorn, men orken tillåter inga stora utsvävning­ar, berättar Monica.
Hon kan gå med hjälp av rullatorn, men orken tillåter inga stora utsvävning­ar, berättar Monica.
 ?? BILD: MATHIAS PERNHEIM ??
BILD: MATHIAS PERNHEIM
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden