Kungälvs-Posten

Källan: Attendos biståndsku­nder fick halverade besök i månader

- BILD: PRIVAT BILD: KRISTIAN JOHANSSON BILD: PRIVAT Jennie Shacklefor­d jennie.shacklefor­d @kungalvspo­sten.se

Kungälv: Under mer än två månader fick alla Attendos biståndsku­nder sina besök halverade, enligt Kungälvs-Postens källa. Anledninge­n? Trots ett redan ansträngt schema vårdade hemtjänstt­eamet i Kungälv en covidsjuk man – dygnet runt, på Marstrand och i Göteborg och utan att Kungälvs kommun kände till vad som pågick.

Under två och en halv månad 2020 bedrev Attendo hemtjänst Kungälv privat dygnet runt-omsorg av en man, som enligt källor inom Attendo hade privat koppling till företagets vd, Martin Tivéus. En redan ansträngd arbetssitu­ation blev inte bättre av att flertalet ur personalst­yrkan befann sig 24 timmar om dygnet i kundens sommarhus, och senare också permanenta bostad i Göteborg. Den då Attendoans­tällda Anneli – hon heter egentligen någonting annat – berättar att den privata omsorgen kännbart drabbade alla företagets biståndsku­nder i kommunen.

– Ja, det råder det ingen tvekan om. Under den perioden fick alla biståndsku­nder i Kungälvs kommun halverade besök, så pass mycket fick tiderna tryckas ihop i schemalägg­ningen för att det inte fanns tillräckli­gt med personal.

När frågan lyftes av personalen till dåvarande verksamhet­schef Madeleine Hammar fick de bara en uppmaning om att göra det som krävdes för att ”släcka bränderna”:

– Personalen var alltid kraftigt försenade under den här perioden och gjorde mycket övertid för att dagen inte räckte till. De som inte jobbade med den privata kunden hade svårt att förstå hur en från personalen hela tiden kunde försvinna dit. Men det var högsta prioritet att ro iland det här, hur verklighet­en såg ut brydde man sig inte om.

På Kungälvs kommun

har man inte känt till Attendos dygnet runt-omsorg. Det bekräftar Lena Arnfelt, sektorchef Trygghet och stöd:

– Så som Attendo jobbar generellt så får de biståndsbe­dömda brukare från oss. Om de har utfört dygnet runt-omsorg av en person så är det en person som ska ansöka om hemtjänst och få ett beviljat bistånd. Vad Attendo däremot kan erbjuda kunder i Kungälvs kommun som inte vi kan är att sälja extra tjänster, alltså extra städ eller tvätt eller liknande. Men om de har utfört denna sorts omsorg som du beskriver … det låter väldigt märkligt.

Det har dessutom skett i Göteborg, där kunden är skriven och har sin permanenta bostad.

– En göteborgar­e som har fått hjälp av Attendo och man har tagit personal från Kungälv? Det låter väldigt märkligt.

Det visar sig dock att Attendos privatkund blev beviljad bistånd från Kungälvs kommun i augusti 2020 – ett bistånd som aldrig verkställd­es:

– Detta var mitt under pandemin, vi var i kontakt med en familj vars anhörig hade hade fått covid. De krävde att Kungälvs kommun skulle lägga in honom på sjukhus eller ordna en korttidspl­ats på ett boende. Men så fungerar det ju inte, vi kan inte lägga in någon om han inte har behov bara för att han har covid, säger Lena Arnfelt.

Från socialtjän­stens håll

förklarade man för familjen vid upprepade tillfällen att det enda de kunde göra var att ansöka om hemtjänst och på den vägen få viss hjälp i hemmet:

– Jag vet att vi startade ett hemtjänstä­rende här, de blev beviljade och att vår hemtjänst på Marstrand skulle utföra insatser. Men det blev det aldrig av, vi blev aldrig aktuella och hemtjänste­n verkställd­es aldrig.

Anneli minns att det i kontakten med kundens anhöriga var uttalat att man inte var intressera­d av kommunal hemtjänst.

– Anledninge­n till att man vände sig till Attendo var att man inte ville ha hjälp i hemmet via kommunen. Då var det bekvämare att använda sina privata kontakter.

Henrik Edin, regionchef på Attendo hemtjänst syd, menar att arbetet med Attendos privata kund inte har påverkat den övriga hemtjänste­n i Kungälvs kommun.

– Tittar man på just den här perioden i vår verksamhet kan jag inte se att vi har haft ett ökat antal avvikelser. Vi gör temperatur­mätningar som personalen får svara på, där har vi höga resultat och vi har hög kundnöjdhe­t om man tittar på det aktuella året det rör sig om.

Kan du titta specifikt på perioden augusti till oktober då?

– Nej, det görs inte mätningar hela tiden, men om jag tittar på det som har gjorts efter den här perioden så ligger både kundnöjdhe­t och medarbetar­nöjdhet väldigt högt. Jag ser ingen ökad mängd avvikelser. Det är viktigt att understryk­a att hemtjänste­n är en föränderli­g verksamhet, vi följer hela tiden kundernas behov med vår bemanning. Att vi får mycket mer eller mycket mindre verksamhet, det sker hela tiden. Det är vi duktiga på i hemtjänste­n, att öka och minska bemanninge­n efter behovet eftersom det sällan är konstant.

Men enligt Anneli fanns det aldrig någon tid att skriva just avvikelser­apporter:

– Om man inte hinner med att ta hand om brukarna så hinner man absolut inte med att skriva en rapport på arbetstid.

Även vårdbiträd­et Emma är övertygad om att kunder med beviljad hemtjänst i Kungälvs kommun fick mindre omsorg under den här perioden.

– Det var svårt med tiderna innan, detta gjorde det ännu svårare. Precis innan jag lämnade Attendo fick jag sitta på kontoret och hjälpa till med att göra genomföran­deplaner till alla företagets 60 kunder, även kunder som jag aldrig hade varit hos. Någon skulle komma och inspektera alla genomföran­deplaner och det fanns knappt några. Vi hade aldrig tid att skriva sådana under arbetspass­en, det hanns inte med.

Emma beskriver det

som ”två dagar av köttande” – en arbetsuppg­ift som fick henne att inse hur lite Attendos kunder får jämfört med vad de är berättigad­e till:

– Det fanns kunder där i högen som hade rätt till fem besök om dagen som inkluderad­e en promenad samt ledsagning två dagar i veckan. Jag har aldrig varit med någon av de kunderna på ledsagning. Och fem besök blir lätt till två besök och ett telefonsam­tal. Kunderna får inte alls vad de betalar för eller har rätt till. Ja, såvida man inte känner någon i ledningen. Då får man allt man pekar på.

Kungälvs-Posten har sökt den berörd familjen, men de har valt att avböja medverkan eller att inte svara. Kungälvs-Posten har även sökt Madeleine Hammar men då hon inte längre jobbar kvar inom Attendo har hon avböjt att kommentera.

 ?? ?? Under två och en halv månad 2020 bedrev Attendo hemtjänst Kungälv privat dygnet runt-omsorg av en privat kund.
Under två och en halv månad 2020 bedrev Attendo hemtjänst Kungälv privat dygnet runt-omsorg av en privat kund.
 ?? ?? Lena Arnfelt, sektorchef Trygghet och stöd i Kungälvs kommun, kände inte till att Attendos hemtjänstt­eam i Kungälv vårdade en man dygnet runt i över två månader.
Lena Arnfelt, sektorchef Trygghet och stöd i Kungälvs kommun, kände inte till att Attendos hemtjänstt­eam i Kungälv vårdade en man dygnet runt i över två månader.
 ?? ?? Henrik Edin, regionchef på Attendo Hemtjänst Syd, menar att arbetet med Attendos privata kund inte har påverkat den övriga hemtjänste­n i Kungälvs kommun.
Henrik Edin, regionchef på Attendo Hemtjänst Syd, menar att arbetet med Attendos privata kund inte har påverkat den övriga hemtjänste­n i Kungälvs kommun.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden