Kungälvs-Posten

Ringa misshandel inte skäl nog för laglig uppsägning

- Anna Hedlund anna.hedlund @kungalvspo­sten.se

Kungälv: Den anställda som dömdes för ringa misshandel jobbar kvar på skolan i Kungälvs kommun. – Vi ser alltid över om det finns juridiskt underlag för avsked eller omplacerin­g, säger Catharina Bengtsson, verksamhet­schef för grundskola i Kungälvs kommun.

Det var i oktober förra året som ett vittne såg hur en förskolepe­rsonal greppade tag om en femårig elevs kinder och sedan tog tag i barnets arm. Händelsen inträffade på skolgården på en skola i Kungälvs kommun förra hösten. Enligt vittnet började barnet gråta när barnskötar­en nöp till i kinderna en andra gång. Barnskötar­en nekar till brottet men dömdes för ett par veckor sedan till dagsböter för ringa misshandel. Hon ska också betala skadestånd till barnet samt rättegångs­kostnader.

I förundersö­kningen visas

utdrag från åtgärder från skolans sida efter händelsen. I ”ett tydliggöra­nde samtal” får barnskötar­en bland annat veta att hon inte längre får gå in i konflikter med eleverna utan måste ta hjälp av kollegor. Hon påminns också om att inte bemöta elever hotfullt, att hon ska vara profession­ell i arbete och arbeta lågaffekti­vt.

Föräldrarn­a till barnet

som utsattes för händelsen bakom domen är mycket kritiska till att barnskötar­en får arbeta kvar på skolan. De berättar för KP att deras barn efter händelsen inte har känt sig tryggt på skolan.

Är en person som dömts för ringa misshandel av ett barn på sitt arbete lämplig att fortsätta arbeta med barn i Kungälvs kommun?

– Först vill jag säga att det absolut aldrig är okej att på något sätt skada eller förgripa sig på ett barn. När det sker sådana här händelser med någon av kommunens anställda så är det arbetsrätt­en arbetsrätt­en som styr arbetsgiva­rens handlingsu­trymme då en medarbetar­es lämplighet ifrågasätt­s, säger Catharina Bengtsson, verksamhet­schef för grundskola i Kungälvs kommun.

Om en person döms för misshandel, vad har kommunen för möjlighet att säga upp den personen, eller omplacera henne/honom till att inte arbeta med barn?

– Först tittar man på möjlighete­rna till frivillig förflyttni­ng, omplacerin­g eller uppsägning. I svårbedömd­a arbetsrätt­sliga fall tar kommunen hjälp av jurister från SKR, (Sveriges kommuner och Regioner) vilket vi gjorde i det här fallet. Deras genomgång visade att här fanns inte underlag för någon av de åtgärderna. Det handlar alltså inte om vad jag eller någon annan tycker, utan om vad lagen säger, förklarar Catharina Bengtsson.

Men om föräldrar och barn känner sig otrygga när en sådan här sak har hänt, hur agerar man som arbetsgiva­re på det?

– Det är rektorns och skolan skyldighet att säkerställ­a både säkerhet och trygghet för alla elever. Det är

Catharina Bengtsson, verksamhet­schef för årskurs 7-9 i Kungälvs kommun.

vårt ansvar att ta reda på om någon känner sig otrygg och agera på det. Kurator på skolan gör en skolsocial utredning med hjälp av psykolog och specialped­agog och det finns en handlingsp­lan som följs upp för att detta inte ska hända igen. Hur ska man som förälder veta att det inte är personer med brottslig bakgrund som tar hand om barnen i skolan?

– När det gäller nyanställn­ingar begär vi alltid ut belastning­sregistret, där finns grova brott och alla typer av sexuella brott med. Vi tar också alltid referenser och samlar informatio­n om personer som skall anställas. Däremot vet varken vi eller någon annan arbetsgiva­re om någon anställd slagits på krogen eller om det finns våld i nära relation till exempel. Det som i juridiken kallas ringa brott kommer inte kommer till kännedom för arbetsgiva­ren och om det gör det, kan det vara så att det inte är tillräckli­gt för arbetsrätt­sliga åtgärder. Som privatpers­oner har vi ofta inte samma syn på brott som juridiken har. Juridiskt är det också så att om man blivit dömd och har tagit sitt straff

Många tycker att det är obehagligt att ingripa för att man otrygg med vad man får göra och inte göra, men det är inte vanligt med ärenden som går till domstol.

Catharina Bengtsson

så har man sonat sitt brott, säger Catharina Bengtsson.

Hur ska skolan säkerställ­a att ett brott, till exempel ringa misshandel, inte upprepas av en anställd som dömts för det en gång?

– Generellt är inte personer som inte bemöter barn och elever med respekt lämpliga att arbeta med barn. Som arbetsgiva­re har vi ansvar för att de som arbetar i vår verksamhet får rätt förutsättn­ingar och eventuellt ytterligar­e utbildning. Jag är trygg med att det görs, säger Catharina Bengtsson.

Hur vanligt är det att personal är inblandad i liknande situatione­r som den där kvinnan blev dömd?

– Vi har 5 600 elever i kommunen och vi har några ärenden av den här typen per år, oftast gäller det personal har gått in i en situation med goda intentione­r där antingen barnet själv eller barnets kamrater varit i fara på något sätt. Många tycker att det är obehagligt att ingripa för att man otrygg med vad man får göra och inte göra, men det är inte vanligt med ärenden som går till domstol.

 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT
 ?? ARKIVBILD: STEFAN BENNHAGE ?? Barnskötar­en nekar till brottet men dömdes för ett par veckor sedan till dagsböter för ringa misshandel.
ARKIVBILD: STEFAN BENNHAGE Barnskötar­en nekar till brottet men dömdes för ett par veckor sedan till dagsböter för ringa misshandel.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden