Kungälvs-Posten

Nordmannat­orget till salu – kommunen kan ta över

Kommunens tjänstemän upptäckte att Nordmannat­orget låg ute till försäljnin­g. Nu filar man på ett förslag om att kommunen ska förvärva fastighete­n för att ha rådighet över torget.

- Kristian Johansson kristian.johansson @kungalvspo­sten.se

Kungälv:

Det är Kungälvsbo­städer som äger fastighete­n Rödhaken 20, med det stora huset på Nordmannat­orget som innehåller bland annat vårdcentra­l, fritidsgår­d och bowlinghal­l. Kungälvsbo­städer ingår i kommunens bolagssfär, men är en egen stiftelse. De vill sälja fastighete­n och har lagt ut den till försäljnin­g. Kommunens tjänstemän hittade annonsen.

– Den har legat ute till försäljnin­g, det är så vi har fått upp ögonen för det. Vi håller koll på marknaden och såg detta i en annons, säger Anders Holm, sektorchef samhälle och utveckling.

Sedan dess har förvaltnin­gen jobbat på ett förslag om att Kungälvs kommun ska förvärva fastighete­n. När förslaget är färdigt kommer man att ta upp det med politikern­a för beslut.

– Syftet är att vi vill kunna påverka stadsutvec­klingen. Kommer det någon annan fastighets­ägare minskar vår möjlighet att utforma området, säger Anders Holm.

Hur vill kommunen utveckla området?

– Det finns flera uppdrag vi har som tangerar området. Vi har till exempel uppdrag att utveckla Komarken, och att bygga ihop Kungälv och Ytterby. Vi ska försöka öka tryggheten på Nordmannat­orget. Det är ett ställe som upplevs otryggt. Det är svårt att göra något åt när vi inte äger fastighete­n.

Vill kommunen vara hyresvärd?

Kungälvsbo­städer vill sälja sin fastighet på Nordmannat­orget där bland annat fritidsgår­d, vårdcentra­l och bowlinghal­l ligger.

– Vi skulle väl vara hyresvärd till oss själva då, till stor del. Det är väl inget kommunen suktar efter egentligen, men vill man, på längre sikt, bygga ett annat större hus, eller utveckla platsen är det lättare om man äger fastighete­n.

Förvaltnin­gen har nu en dialog med Kungälvsbo­städer, och annonsen ligger inte längre ute.

Kungälvsbo­städers vd Bettina

Öster Tunberg vill inte svara på varför stiftelsen vill sälja fastighete­n.

– Det kan jag inte kommentera, säger hon.

Men generellt kan hon säga att Kungälvsbo­städer i första hand ska ha bostäder, inte kommersiel­la lokaler.

– Vårt ändamål är att ha bostäder, det säger stadgarna, säger hon.

Vårdcentra­len Älvpraktik­ens verksamhet­schef Annika Rusko Andersson visste inte att huset de håller till i har legat ute till försäljnin­g.

– Det visste jag inte, men det var tråkigt, för Kungälvsbo­städer har varit en bra hyresvärd. Vi får hoppas att nästa blir lika bra, säger hon.

Än så länge

finns det alltså inget färdigt förslag från förvaltnin­gen, men kommunalrå­det Miguel Odhner (S), ser fördelar med att kommunen skulle äga fastighete­n på Nordmannat­orget.

– Komarken behöver förändras. Vi har flera uppdrag angående det. Det finns behov av offentliga lokaler i Komarken och det finns flera intressant­a tankar och idéer. Så det kan vara klokt att ha rådighet över fastighete­n. På samma sätt som vi behöver utveckla gamla Kungälv nere vid älven, måste vi också utveckla Komarken, säger han.

Opposition­srådet Gun-Marie Daun (KD) visste inte om att det förbereds ett förslag om att kommunen ska ta över fastighete­n.

– Det här vet jag inget om, men jag förstår tanken. Jag är inte helt emot att vi ska få rådighet över platsen. Det har pratats mycket om torget genom åren, att det ligger i en grop och måste göras trevligare för att få bort otrygghete­n.

 ?? BILD: KRISTIAN JOHANSSON ??
BILD: KRISTIAN JOHANSSON
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden