Kungälvs-Posten

Jourcentra­len flyttar från sjukhuset

- Anna Hedlund anna.hedlund@kungalvspo­sten.se

Kungälv: I mitten på januari lämnar jourcentra­len Kungälvs sjukhus och flyttar till nya, större lokaler. – De nya lokalerna blir mer funktionel­la. Det blir mycket bättre både för patienter och personal, säger vårdcentra­lchefen Linda Uddén.

Jourcentra­len på Kungälvs sjukhus är känd för Kungälvsbo­rna sedan många år, men snart får patienter som behöver hjälp på kvällar och helger istället vända sig till den nya jourcentra­len som ska ligga bredvid Solgärde vårdcentra­l och rehabmotta­gningen i Rollsbo industriom­råde.

– Lokalen beräknas stå klar vid årsskiftet och ett par veckor senare ska vi börja ta emot patientern­a där. Det blir större yta än på sjukhuset med bättre anpassat väntrum och fler behandling­srum. Vi kommer inte längre att behöva ha patienter sittande i korridorer­na, säger Linda Uddén som är verksamhet­schef på Solgärde vårdcentra­l och Kungälv jourcentra­l.

Jourcentra­len tillhör primärvård­en,

alltså vårdcentra­lerna, och har inget med sjukhusets akutmottag­ning att göra, vilket varit lätt att tro eftersom verksamhet­erna har legat vägg i vägg.

– På alla andra orter ligger jourcentra­lerna i anslutning till en vårdcentra­l, det är bara i Kungälv som jourcentra­len har legat i anslutning till sjukhuset. Det finns förstår både för- och nackdelar med det, men när vi flyttar blir det tydligare för patientern­a att jourcentra­len inte hör ihop med akutmottag­ningen på sjukhuset. Det blir lättare för folk att vända sig till rätt vårdnivå, säger Linda Uddén som också ser fram emot en bättre arbetsmilj­ö för personalen som ska flytta med till Solgärde.

– Det har varit för trångt och svårjobbat på flera sätt, nu får vi till exempel separata infektions­ingångar, det gör stor skillnad både för personal och patienter, säger Linda Uddén.

Linda Uddén, verksamhet­schef på Solgärde vårdcentra­l och Kungälv jourcentra­l.

Informatio­n om jourcentra­lens

flytt kommer att finnas på 1177, på vårdcentra­lernas hemsidor och med anslag på vårdcentra­lerna i god tid innan jourcentra­len på sjukhuset stänger i mitten av januari. Då tar Kungälvs sjukhus över lokalerna, de ska byggas om och sedan användas till akutmottag­ningen som behöver större utrymme än idag.

 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden