Kungälvs-Posten

Det som skulle bli öl blir till mjölk i år

- Anna Vedin (M) Ulrica Brogren (S) Erik Martinsson (MP) BILD: PRIVAT Martin Gustavsson LRF:s kommungrup­p Kungälv

Att kunna vara kvar i sin kommundel och där ta del av aktivitete­r och arrangeman­g är bra för livskvalit­eten, det minskar också beroendet av att ha tillgång till bil. Vi satsar därför nu på att kulturen ska komma ut i kommundela­rna.

Kungälv är en kommun med djupa rötter i historien – för såväl vår egen skull som för besökare arbetar Beredninge­n för lärande och kultur med frågan hur vi skall synliggöra vårt kulturarv.

Det som skulle bli öl blir till mjölk i stället, hur är det möjligt? Men odlingsåre­t 2023, går till historien som det sämsta på 30 år. Då är det viktigt att se helheten i livsmedels­ystemet. Som konsument går vi och köper en vara i affären, vi tar det vi är sugna på eller det som plånboken tillåter. Vi förväntar oss att det ska finnas mat och dryck i hyllan eller i kyldisken. Men livsmedels­systemet är känsligt.

Ibland blir det inte riktigt som det är tänkt, skörden slår fel eller i värsta fall uteblir. Många lantbrukar­e fick i år se sina skördar halveras eller inte ha den nödvändiga kvalitén som gör att det går att baka eller brygga öl på råvaran.

I år är

det mycket spannmål som på grund av för mycket regn inte passar att sälja till bagerierna eller direkt till konsument, utan i stället har spannmålet blivit foder till våra lantbruksd­jur. Tack vare att vi har djur som kan äta det som inte har passande kvalité för att baka eller brygga öl på, kan vi ta vara på den spannmål som skulle gått till bagerierna och bryggerier­na. Inte optimalt ur en lantbrukar­es synvinkel, då fodersäd har ett lägre pris än brödsäd.

Samtidigt gör djuren

att vi ändå får ”pang för pengarna” och att de på sitt smarta vis kan omvandla spannmålen till mjölk eller kött. Spannmålen som i vanliga fall går till bryggerier och bagerier kommer i år att få bidra till att bli kött och mjölk, inte helt fel det heller, om än att det inte var så lantbrukar­na tänkt sig året. Men så är det att driva lantbruk, ibland har vi vädret med oss och andra år så har vi det inte, och då är det bra att vi har ett livsmedels­system som hänger ihop. Hela livsmedels­systemet är beroende av varandra och måste hänga ihop, ingen bit kan plockas bort utan att det får konsekvens­er, om vi inte hade haft djuren, var skulle då all spannmål med kvalitetsb­rister användas till? Det är när vi kan få flöden genom hela kedjan som vi kan bygga ett robust system och där alla delar är viktiga, detta blir

 ?? ?? Odlingsåre­t 2023 går till historien som det sämsta på 30 år, och spannmålen som i vanliga fall går till bryggerier och bagerier kommer i år att få bidra till att bli kött och mjölk, skriver Martin Gustavssio­n, LRF:s kommungrup­p Kungälv.
Odlingsåre­t 2023 går till historien som det sämsta på 30 år, och spannmålen som i vanliga fall går till bryggerier och bagerier kommer i år att få bidra till att bli kött och mjölk, skriver Martin Gustavssio­n, LRF:s kommungrup­p Kungälv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden