Kungälvs-Posten

Kyrkråttor intar Marstrands kyrka

- Mathias Pernheim mathias.pernheim@stampen.com

Kungälv: På söndag fylls Marstrands kyrka med råttor. De små virkade djuren ska få även de allra minsta besökarna att känna sig välkomna. Christina Svensson har varit med och utformat den nya barnhörnan i kyrkan.

Det började med en segeltur på Vänern. Christina Svensson och hennes man lade till i Karlstad och gjorde ett besök i domkyrkan där virkade kyrkråttor placerats ut för de allra yngsta besökarna.

– Wow, tänkte jag. Jag tyckte det var en jätterolig idé. De var så fina och jag tänkte att sådana måste vi ha i kyrkan på Marstrand också, säger Christina Svensson, kyrkguide och mångårig medlem i församling­srådet.

Det sådde ett frö och när hon presentera­de idén om egna kyrkråttor i Marstrands kyrka var det många som nappade på idén.

– Det kom många goda idéer. Men i vår lilla kyrka kan vi inte ha råttor utspridda så vi fick ett hörn i kyrkan där vi har haft händer att skapa något.

Resultatet är en ny barnhörna i kyrkan där påhittighe­ten och kreativite­ten fått flöda fritt.

– Kristina Wahlberg har virkat råttorna som alla motsvarar personal och annat som finns i och runtomkrin­g kyrkan. Det finns en orgelråtta, en biskopsråt­ta, en ängelråtta...

I barnhörnan finns också en replik av Marstrands kyrka med interiör i miniatyr. Det finns också en relief som föreställe­r Marstrands­ön och på ena väggen hänger skåp med olika miljöer och miniatyrvä­rldar. En virkad kakelugn med spjäll och kedja drar blickarna till sig. Till och med några miniexempl­ar av Kungälvs-Posten ligger på en pytteliten hylla.

– Miljöerna och inredninge­n i skåpen är gjorda av alla möjliga material och har målats för hand.

Idén med barnhörnan är att göra något för de allra minsta och att kyrkan ska vara en plats att trivas på.

– Blir det tråkigt kan barnen leka med råttorna. Men attiraljer­na i skåpen är fastlimmad­e så de måste man vara försiktig med.

Marstrands kyrka är en av de mest besökta kyrkorna i Kungälv. Bara i år har 34 dop ägt rum där och kyrkan är populär att gifta sig i. Christina Svensson vill passa på att lyfta kyrkans unikhet när hon har chansen.

– Den är en norsk klosterkyr­ka från 1200-talet. Det är inte vanligt att dessa kyrkor finns kvar, de flesta är ruiner.

Klockan 12 på söndag invigs kyrkans nya barnhörna. Vill man besöka kyrkan och leka med råttorna vid ett annat tillfälle har kyrkan öppet varje lördag mellan klockan 12 och 15. På gratisappe­n Kyrkguiden kan man läsa mer. Nu hoppas Christina Svensson på många besökare.

– Barnen ska känna sig välkomna hit. Jag hoppas att de kommer att tycka om våra fina kyrkråttor.

 ?? BILDER: PRIVAT ?? Virkade kyrkråttor i Marstrands kyrka.
BILDER: PRIVAT Virkade kyrkråttor i Marstrands kyrka.
 ?? ?? Kök i miniatyr. Församling­smedlemmar och medlemmar i församling­srådet har arbetat tillsamman­s och skapat en ny barnhörna i Marstrands kyrka.
Kök i miniatyr. Församling­smedlemmar och medlemmar i församling­srådet har arbetat tillsamman­s och skapat en ny barnhörna i Marstrands kyrka.
 ?? ?? Miljöerna är många och påhittiga. Den virkade kakelugnen har ett spjäll med kedja från en slipsnål.
Miljöerna är många och påhittiga. Den virkade kakelugnen har ett spjäll med kedja från en slipsnål.
 ?? ?? Christina Svensson är medlem i församling­srådet i Marstrands kyrka. Hon är också guide. Det var efter pensionen som hon började engagera sig i kyrkan.
Christina Svensson är medlem i församling­srådet i Marstrands kyrka. Hon är också guide. Det var efter pensionen som hon började engagera sig i kyrkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden