Kungälvs-Posten

Stadshuset lyste orange för att uppmärksam­ma våld mot kvinnor

- Jennie Shacklefor­d jennie.shacklefor­d@kungalvspo­sten.se Catrin Hansson catrin.hansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: 88 kvinnor har anmält misshandel i Kungälv under 2022. En kvinna har misshandla­ts till döds. Under helgen lyste Stadshuset orange för att uppmärksam­ma våld mot kvinnor och på lördagen stod organisati­onen Zonta utanför Mimers Hus för att sätta fokus på de 88 kvinnorna.

25 november inträffar FN:s internatio­nella dag för avskaffand­et av våld mot kvinnor, även kallad Orange Day. Dagen sammanfall­er med En vecka fri från våld – en kampanj och aktivitets­vecka som pågår över hela landet och som fokuserar på det förebyggan­de arbetet mot mäns våld.

– Vi måste arbeta mobilisera­nde för att synliggöra och visa att denna fråga är jättevikti­gt. Vi ser också att när vi vågar snacka, fråga och uppmärksam­ma frågan så är det fler som vänder sig till sjukvård och socialtjän­st för att få hjälp. Vi får aldrig sluta snacka om det här, det är ett ständigt pågående arbete, säger Johan Sjöholm, utveckling­sledare folkhälsa på Kungälvs kommun.

I Kungälv samarbetar

kommunen sedan några år tillbaka med organisati­onen Zonta och deras lokala Kungälvskl­ubb. Marielle Korend Larsson är en av klubbens medlemmar som arbetar aktivt mot våld mot kvinnor i Kungälv.

– Vi började bearbeta Kungälvs kommun för ett antal år sedan och vi har ett jättegott samarbete. Vi sitter med i olika konstellat­ioner och gruppering­ar och pratar om hur vi tillsamman­s ska kunna jobba fram hållbara lösningar.

Att stadshuset i Kungälv lyste orange, från fredagskvä­ll till måndagmorg­on, är på deras initiativ, berättar Zontamedle­mmen Birgitta von Odenskiöld:

– Under den veckan har flera platser på jorden lyst upp i orange, bland annat Niagarafal­len och Eiffeltorn­et. Det var lite det vi hade i åtanke när vi drog igång ljusmanife­stationen för ett par år sedan, kan dom så kan väl vi här i Kungälv!

Det är tredje året som Kungälvs kommun deltar i Orange week och En vecka fri från våld. Veckan har uppmärksam­mats lokalt bland annat med schemabryt­ande aktivitete­r på högstadies­kolorna och med utställnin­gen ”En vecka fri från våld”, som visats på Kontakten i Kungälv. I år har Kungälvs kommun även tagit fram ett informatio­nsmaterial baserat på utställnin­gen, där sju kvinnor berättade om sin väg ut ur våldet.

Under lördagen befann

sig Zontas medlemmar utanför Mimers hus. Förutom informatio­nsmaterial, fickfoldra­r och viktiga telefonnum­mer hade de med sig 88 små orange konor. Varje kon represente­rar en kvinna i kommunen som anmält misshandel under 2022.

– Syftet är att sätta fokus på de 88 kvinnorna och att möta allmänhete­n, föra en dialog och skapa en medvetenhe­t. Någon kanske känner någon eller anar att det inte står rätt till hos någon de känner. Om vi alla hjälps åt, vågar bry oss och engagera oss så vinner alla på det, personen i fråga allra mest men det finns också en samhällsvi­nst i att hjälpa någon som är utsatt, säger Marielle Korend Larsson.

Ljusmanife­stationen genomförde­s i samarbete med Kungälvs Energi och Lightlux.

 ?? BILD: JENNIE SHACKLEFOR­D ?? 25 november inträffar FN:s internatio­nella dag för avskaffand­et av våld mot kvinnor, även kallad Orange Day.
BILD: JENNIE SHACKLEFOR­D 25 november inträffar FN:s internatio­nella dag för avskaffand­et av våld mot kvinnor, även kallad Orange Day.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden