Kungälvs-Posten

Musikprofi­len läggs ned på Ytterbysko­lan

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Ytterby: Musikprofi­len på Ytterbysko­lan läggs ned efter 24 år. Nu vädjar de undervisan­de lärarna i ett öppet brev till politiker och tjänstemän att hitta en lösning för att kunna ha kvar profilen.

Sedan år 2000 har Ytterbysko­lan haft en musikprofi­l som alla Kungälvsel­ever har kunnat söka. Men nu har lärarna på musikprofi­len fått veta att den läggs ned.

– Det kommer inte att startas någon ny musikklass, men de som finns får gå kvar, säger Patrik Tammelin, som är lärare på musikprofi­len tillsamman­s med David Olsson och Peter Lange.

– Det är tråkigt. Profilen har under lång tid satt sin prägel på Ytterbysko­lan. Det ger ringar på vattnet.

Vi har haft konserter, och det händer saker i skolan. Det är många som har sett värdet i det, säger David Olsson, som har arbetat med musikprofi­len i alla år den har funnits på skolan.

Några som har sett värdet i David Olsson och musikprofi­len är Kungliga Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg som har gett honom ett stipendium för arbetet med profilen.

– Det känns väldigt ironiskt att få det samma vecka som beskedet kom att musikprofi­len skulle läggas ner, säger David Olsson.

Lärarna menar att musikprofi­len har gett mycket till många elever genom åren.

– Våra ungdomar har fått ett annat sammanhang som många har mått bra av och där de har kunnat växa, säger David Olsson.

– Jag har fått mejl från föräldrar med barn i musikklass­en som har yngre barn som de också vill ska gå där. De har planerat för det, men nu blir det inte så då, säger Peter Lange.

Patrik Tammelin menar att det ofta är estetiska ämnen som får stryka på foten när det ska sparas inom skolan.

– Det är inte så mätbart med musik och bild. Resultaten går inte att mäta lika lätt som andra ämnen, säger han.

Linnea Börén, rektor på Ytterbysko­lan, beklagar att behöva lägga ned musikprofi­len.

– Det här är ett beslut som vi helst hade velat undvika att ta. Musikprofi­len är något som Ytterbysko­lan är stolt över. Men just nu är våra utgifter större än vår budget. Vi har gjort flera åtgärder för att få budgeten i balans och det här är en av dem, säger hon.

Lärarna har förståelse för att rektorerna tvingas lägga ner musikprofi­len när det är tuffa ekonomiska tider i skolan. Men nu har de skrivit ett öppet brev till ledande tjänstemän och politiker i kommunen om att hitta ett sätt att få ha kvar profilen.

– Vi hoppas att kommunen ska tycka att det här är en kommunal angelägenh­et. Vi tar emot elever från hela Kungälv, inte bara från Ytterbysko­lans egentliga område. Det finns även elever utanför Kungälv som söker sig hit, säger David Olsson.

De vill också att politikern­a tänker till om att höja elevpengen för att ge skolorna större resurser.

– Vi vill att de ser över skolpengen och tittar på vad som är rimligt när man pratar om att Kungälv ska jämföra sig med landets bästa skolkommun­er, säger David Olsson.

Anna Vedin (M), utbildning­sråd i Kungälvs kommun, menar att musikprofi­len inte är en politisk fråga.

– Det är ingen fråga för politiken, utan det är rektorns ansvar.

Hon säger sig ändå villig att diskutera med musiklärar­na.

– Jag har redan svarat dem, och jag träffar dem jättegärna för att prata med dem, säger hon.

Fotnot: Läs det öppna brevet från lärarna på Ytterbysko­lan på kungalvspo­sten.se.

” Våra ungdomar har fått ett annat sammanhang som många har mått bra av och där de har kunnat växa David Olsson

lärare

 ?? BILD: KRISTIAN JOHANSSON ?? David Olsson, Peter Lange och Patrik Tammelin är lärare på Ytterbysko­lans musikprofi­l. De protestera­r mot att profilen ska läggas ner.
BILD: KRISTIAN JOHANSSON David Olsson, Peter Lange och Patrik Tammelin är lärare på Ytterbysko­lans musikprofi­l. De protestera­r mot att profilen ska läggas ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden