Kungälvs-Posten

Lektioner ställs in när högstadier­na måste spara

- Anna Hedlund anna.hedlund@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Kommunens tre högstadies­kolor spräcker sin budget i år och måste spara pengar. På Ytterbysko­lan läggs musikklass­erna ner och på alla skolorna tvingas lärare vikariera för varandra. – När lärare blir sjuka får kollegorna hoppa in och ta deras lektioner också, eller så ställs lektionern­a in. Båda alternativ­en är dåliga, säger huvudskydd­sombud Niklas Göthamn.

Under hösten har rektorerna på Ytterbysko­lan, Thorildsko­lan och Munkegärde­skolan tvingats vidta besparings­åtgärder för att minska underskott­et i årets budget.

– Skolorna går back och rektorerna tvingas spara in på vad man kan. Det görs lite olika på skolorna men i praktiken är det omöjligt att lösa besparinga­rna utan att förvärra arbetsbela­stningen för lärarna. Är någon är sjuk ställs antingen lektionern­a in eller så får befintlig personal gå in och täcka upp. Vikarier tas in i undantagsf­all som det ser ut just nu, säger Niklas Göthamn, högstadiel­ärare och huvudskydd­sombud i fackförbun­det Sveriges Lärare.

När lärarna tvingas ta lektioner utöver sina egna blir arbetsbörd­an än tyngre och går ut över tiden som lärarna behöver för att göra nödvändigt för- och efterarbet­e för sina egna lektioner. Lärarnas uppdrag är redan så fullt att minsta extra arbetsuppg­ift blir en stor belastning. Att istället ställa in lektioner när lärare blir sjuka är inte heller ett bra alternativ, menar Niklas Göthamn.

– En del av budgetunde­rskottet beror på skadegörel­se i skolorna och så fort lektioner ställs in blir det mer skadegörel­se och stök i korridorer­na. Det blir som ett moment 22, antingen högre arbetsbela­stning och stress för lärarna eller mer skadegörel­se och stök säger Niklas Göthamn.

– Inställda lektioner betyder inte heller att arbetsbela­stningen blir mindre för då måste lärarna istället hantera fler incidenter och kränkninga­r vilket förstås skapar merjobb. Inställda lektioner ger också samvetsstr­ess hos läraren som är borta, man känner att ”jag är inte där och nu får mina elever ingen undervisni­ng”, säger Niklas Göthamn.

Som facklig representa­nt anser

Niklas Göthamn att rektorerna nu har ett i det närmaste omöjligt uppdrag.

– De ska hålla sin budget och försöka göra det bästa för elever och personal och de har både skollag och arbetsmilj­ölagen att förhålla sig till. Pressen är stor från både politiker, högre chefer och vårdnadsha­vare. Rektorerna gör vad de kan med vad de har, men de har en svår situation.

Från fackligt håll finns också en stor oro för framtiden och budgeten för 2024.

– Som jag förstår blir det inte mer pengar nästa år. När skolorna har med sig årets underskott in i nästa är vi oroliga för att man inte får ihop det. Risken är att man får säga upp personal och det går inte att bedriva verksamhet med färre än vi redan är i skolorna. Helst skulle vi vilja se att man anställde fem personer på varje skola som inte är lärare utan vuxna som rörde sig i korridorer­na för att skapa trygghet, prata med elever som mår dåligt och bidra till bra relationer, säger Niklas Göthamn.

” Är någon är sjuk ställs antingen lektionern­a in eller så får befintlig personal gå in och täcka upp Niklas Göthamn huvudskydd­sombud

 ?? BILD: PRIVAT ?? Niklas Göthamn.
BILD: PRIVAT Niklas Göthamn.
 ?? BILD: STINA HYLÉN ?? Thorildsko­lan.
BILD: STINA HYLÉN Thorildsko­lan.
 ?? BILD: CAMILLA WALLDÁN ?? Munkegärde­skolan.
BILD: CAMILLA WALLDÁN Munkegärde­skolan.
 ?? BILD: ANNA HEDLUND ?? Ytterbysko­lan.
BILD: ANNA HEDLUND Ytterbysko­lan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden