Kungälvs-Posten

Stänger Villa Maritime – efter åtta säsonger

- Frida Ekborg frida.ekborg@kungalvspo­sten.se

Marstrand: I september stängdes restaurang­en på Villa Maritime, och nu har bolaget bakom gått i konkurs. Tidigare vd Nils Carlsson förklarar varför, och vad som nu händer med restaurang­en. – Jag har gått i pension, säger han.

Det var i mitten av oktober som företaget Villa Maritime Service i Marstrand ansökte om konkurs. Företaget drev fram till sista augusti restaurang­hotell- och konferensv­erksamhet i lokalerna man hyrde av Bostadsrät­tsförening­en Villa Maritime.

– Den första september gick mitt avtal ut med hyresvärde­n. Det har varit ganska jobbiga år med pandemin, och i år var det dessutom en usel sommar, så jag ledsnade på det. Hade jag varit 20 år yngre så hade jag kanske fortsatt, säger Nils Carlsson, som drivit bolaget i åtta säsonger.

Eftersom avtalet ändå löpte ut valde han har inte förlänga det, utan istället passa på att gå i pension. Och det känns som helt rätt beslut, förklarar Nils Carlsson.

– Du kan fråga vilken pensionär som helst hur det känns – det känns jätteskönt. Det är inget konstigt alls, jag är gammal nu. Jag är mest ledsen för Marstrands skull som blir av med verksamhet­en, vi har ändå haft 5-6 anställda. Vart de tar vägen nu, det vet jag inte, säger han.

Den 10 oktober

mottog Göteborg tingsrätt en egen ansökan om konkurs, underteckn­ad av Nils Carlsson. Enligt ansökan har bolaget varit på obestånd.

– Det är den uppskjutna skatten från pandemin, och det är ingen hemlighet. Vi tappade ju 60 procent av omsättning­en två år i rad. Jag insåg att jag aldrig skulle kunna betala all den obetalda skatten, och då var det bara att lämna in om konkurs. Och det är ju inte heller någon idé att fortsätta med bolaget, om jag ändå inte är där, säger han.

Vad som händer

nu med Villa Maritime kan Nils Carlsson inte svara på. Restaurang­en är stängd tillsvidar­e, men han vet att hyresvärde­n letar efter en ny hyresgäst.

Christian Ericson, ordförande i Bostadsrät­tsförening­en Villa Maritime Marstrand, bekräftar att man söker efter en ny hyresgäst.

– Diskussion­er pågår, i högsta grad. Målsättnin­gen är att ha någon på plats till nästa år, säger han.

Enligt Christian Ericson pågår det diskussion­er med flera intressent­er, men det exakta antalet vill han inte avslöja.

– Det är ett flertal, rätt många. Det pågår en utvärderin­g just nu. Så framåt årsskiftet kanske vi vet lite mer, i alla fall innan sommaren ska det vara klart. Det är ju ett attraktivt läge, säger han.

Anläggning­en kommer dock fortsätta ha öppet för konferensg­äster tills dess att den nya hyresgäste­n är på plats.

– Allt annat är ju stängt på lågsäsong ändå, så det är egentligen ingen skillnad utåt sätt. På vintern har vi konferense­r och det som är så bra är att vi har tillgång till merparten av alla rum, som då kan nyttjas och bostadsrät­tsinnehava­rna får betalt. Det är en levande miljö året runt, det är alltid folk där.

Ska restaurang­en drivas vidare så som den varit?

– Det kan nog bli något nytt. Det får den nya hyresgäste­n avgöra, säger Christian Ericson.

"Vad som händer nu med Villa Maritime kan Nils Carlsson inte svara på. Restaurang­en är stängd tillsvidar­e, men han vet att hyresvärde­n letar efter en ny hyresgäst.

När Kungälvs-Posten hade öppet hus och visade upp de nya lokalerna i Kongahälla center fick besökarna delta i en tävling. Vi bad om roliga förslag på vad som ska göra böckerna sällskap i vår stora platsbyggd­a bokhylla. Många föreslog verk från lokala konstnärer, gamla saker från Kexen eller ABC-fabriken, eller foton från historiska

 ?? ??
 ?? BILD: PRIVAT ?? Uteserveri­ngen på Restaurang Storm utanför Villa Maritime.
BILD: PRIVAT Uteserveri­ngen på Restaurang Storm utanför Villa Maritime.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden