Kungälvs-Posten

Svante attackerad­es av en älg – tvingades att uppsöka akuten

-

När Svante Tafvelin tog en tur i motionsspå­ret bakom Grinden blev han plötsligt påhoppad och nedsparkad - av en älg. – Sådär beter sig inte vilda djur. Han måste ha tagit nåt, säger Svante Tafvelin.

Svante Tafvelin, 84, går nästan varje dag en promenad genom skogsområd­et nära huset där han bor. Fredag i förra veckan var inget undantag, Svante begav sig hemifrån vid ett-tiden, men han kom inte så långt innan turen fick ett abrupt slut.

– Älgen stod där borta bakom buskarna och blängde på mig när jag kom på vägen, berättar Svante.

Vi är tillbaka

på platsen för attacken, på den lilla grusade promenadvä­gen som löper i en slinga runt vattentorn­et i skogsområd­et mellan Grinden och Enekullen. Svante pekar ut var älgen stod när han fick syn på den.

– Jag stannade och tittade tillbaka och då brukar ju vilda djur försvinna så fort de kan, men den här gjorde tvärtom. Den satte av mot mig och sparkade omkull mig med frambenen.

Omtumlad och mörbultad kom Svante strax på fötter igen. Älgen stod nu en bit bort på vägen och Svante bestämde sig för att försöka skrämma iväg den genom att skrika och vifta med armarna.

– Men älgen lät sig inte skrämmas, fortsätter Svante. Istället gick den till attack igen, på samma sätt som förra gången. Den sparkade och trampade ner mig. Sedan klev den över mig och fortsatte in i skogen bakom.

I gruset på

vägen syns fortfarand­e spår efter attacken. Svante pekar ut ett avtryck från en stor klöv. Mobilen i bröstficka­n hade lyckligtvi­s klarat sig och Svante ringde upp sin fru, Regina Lindeman, där han låg.

– Du var väldigt skärrad, minns Regina. Jag förstod först inte alls vad du sa. Du bara upprepade något om en älg, gång på gång. Till slut förstod jag att du ville att jag skulle hämta dig med bilen och köra dig till akuten.

Där blev Svante

noga undersökt. Eftersom han tar blodförtun­nande medicin fick han inte lämna sjukhuset innan eventuella inre blödningar uteslutits.

_ Sjukvårdsp­ersonalen tog väl hand om mig och var väldigt kompetenta. Det kändes väldigt tryggt, säger Svante.

Till slut konstatera­de läkaren att ett ben i axeln var brutet så Svante har armen i mitella. Han har också ett blåmärke i pannan, men i övrigt klarade han sig utan fysiska skador.

De flesta hade

nog känt ett visst obehag efter en älgattack och kanske till och med

 ?? ?? Svante Tafvelin tillbaka på platsen där han blev attackerad av älgen.
Svante Tafvelin tillbaka på platsen där han blev attackerad av älgen.
 ?? BILD: BENEDIKTA CAVALLIN ?? I gruset syns avtrycket efter en älgklöv.
BILD: BENEDIKTA CAVALLIN I gruset syns avtrycket efter en älgklöv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden