Kungälvs-Posten

Vi måste börja betala tillbaka skulden till skolan

- Vänsterpar­tiet i Kungälv

Under de senaste veckorna har vi kunnat läsa många mer eller mindre desperata rop på mer resurser till skolan från såväl föräldrar som lärare. I jämförelse med andra kommuner är det alldeles uppenbart att S- och M-styret i Kungälv valt att skapa sina historiska överskott på bekostnad av bland annat skolan. Sedan 2018 har man valt att kontinuerl­igt satsa mindre på skolan jämfört med genomsnitt­et i Sverige och nu är Kungälv en av de tio sämsta kommunerna i Sverige när det kommer till att satsa pengar på skolan. I genomsnitt lägger man i Kungälv cirka 14 000 kronor mindre per elev och år i den kommunala skolan jämfört med riksgenoms­nittet (källa: www. kolada.se). Det krävs inga stora matematikk­unskaper för att räkna ut hur mycket resurser det blir per klass och skola.

Att, som Anders Holmensköl­d, nästan verka vara förvånad över att otrygghete­n ökar i skolorna är uppseendev­äckande när man vet att det är hans styre som skapat den stora skuld vi har till våra skolor, lärare och elever. Hur kan man tro att sådana omfattande nedskärnin­gar som genomförts de senaste fem åren inte skulle påverka tryggheten i skolorna? Hur många färre vuxna är vi inte i skolan idag jämfört med när Kungälv låg på samma nivå i resurstill­delning till skolan som resten av Sverige? Hur mycket mindre stöd får de elever som behöver det jämfört med genomsnitt­et i Sverige till följd av S- och M-styret i Kungälv?

Vi i Vänsterpar­tiet kräver, som så många andra i Kungälv, att vi nu börjar betala tillbaka den skuld som vi har till våra barn i skolan! Till skillnad från S- och M-styret i Kungälv så har vi därför föreslagit en budget som faktiskt innebär en möjlighet att satsa mer pengar på skolan, trots det svåra ekonomiska läget. Vi beklagar stort att vi inte fick gehör för vår budget från de andra partierna i Kungälv. Det räcker inte med att bara säga att man vill ha en bättre och tryggare skola, det behövs också mer resurser för att få det att hända!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden