Kungälvs-Posten

Kyrkan har tvingats bli analog efter cyberattac­k

- Kristian Johansson kristian.johansson @kungalvspo­sten.se

Kungälv: Alla församling­ar inom Svenska kyrkan har tvingats bli analoga efter en cyberattac­k som har satt IT-systemet ur spel. – Man blir helt förlamad, men det är en bra väckarkloc­ka, säger Anders Radix, kyrkoherde i Torsby pastorat.

– Jag vet inte vad det är som har hänt, men Svenska kyrkans IT-system har slagits ut. Hur mycket som är förstört eller som har havererat vet jag inte, säger Anders Radix, kyrkoherde i Torsby pastorat.

Attacken har i alla fall lett till problem för församling­arna.

– Vi kan inte gå in på våra datorer. I praktiken står vi helt plötsligt utan bokningssy­stem. Vi är helt blinda. Vi har försökt pussla ihop allt så gott det går så att vi inte missar något. Det är allt från att någon har ringt om ett dop eller att vi har en stor begravning med mycket pappersarb­ete runt omkring, säger Anders Radix.

Hur har ni löst det i Torsby?

– Vi har haft ett stort grupparbet­e där vi gick igenom vad var och en hade skrivit ner i sina kalendrar. Tack och lov använder vi papperskal­endrar också. Så det är samtidigt en bra väckarkloc­ka så man får tänka till om hur man gör om IT-systemen inte fungerar.

Ett stort jobb är att ringa alla leverantör­er och förklara för dem att de kanske inte får sina pengar i tid.

– Vi får ringa dem och säga att ni kommer att få era pengar men just nu har vi inget IT-system, säger Anders Radix, som inte vet vem eller vad som ligger bakom attacken.

– Jag vet inte vem eller varför man har gjort det här, men jag håller det inte för otroligt att det är någon som vill se hur långt man kan gå och hur mycket skada man kan åstadkomma. Det är inte ett hot mot Svenska kyrkan i sig.

När IT-systemet kan vara igång igen vet man inte ännu.

– Vi får signaler om att det rör på sig, men hur länge det kommer att dröja har jag ingen insyn i. Men så här är det ju för alla församling­ar i hela landet.

På Torsby pastorats hemsida ser det ut ungefär som vanligt, men det är det alltså inte.

– Just nu är hemsidan en spegling, det är en fryst bild. Men om vi ska lägga ut någon informatio­n digitalt så har vi fortfarand­e facebook. Det är det vi har att använda oss av just nu.

Under tiden pågår såklart gudstjänst­er och annat som vanligt.

– Vi kan fortfarand­e träffas och sjunga sångerna på advent, säger Anders Radix.

 ?? ?? I väntan på att hemsidan ska fungera läggs informatio­n ut på Facebook.
I väntan på att hemsidan ska fungera läggs informatio­n ut på Facebook.
 ?? ?? Anders Radix är kyrkoherde i Torsby pastorat.
Anders Radix är kyrkoherde i Torsby pastorat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden