Kungälvs-Posten

Så går arbetet med sträckning av E6-förbindels­en

Dubbla rondeller, bro över järnvägen och hopslagnin­g med Skårbyväge­n. Under det kommande året sätts detaljerna för den nya motorvägsf­örbindelse­n.

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Efter att Trafikverk­et har valt alternativ ett som korridor för ny förbindels­e mellan Marstrands­vägen och E6 återstår att välja hur sträckning­en av förbindels­en kommer att ligga inom den valda korridoren.

En sak som Trafikverk­et har att ta ställning till är var motet på E6 ska ligga. Det finns två alternativ, ett i söder, nära nordvästra kanten på Arntorps industriom­råde, och ett några hundra meter längre norrut längs motorvägen. Var anslutning­en till Karebyväge­n hamnar beror på om man väljer det norra eller södra alternativ­et.

– Blir det det norra alternativ­et kommer anslutning­en till Karebyväge­n hamna ungefär 400 meter söder om korsningen i Kareby. Väljer vi det södra alternativ­et hamnar anslutning­en cirka 800 meter söder om korsningen, säger Epheram Demelash Getahun, som är projektled­are på Trafikverk­et.

Hur väljer ni mellan norra och södra?

– Trafiksäke­rheten är det viktigaste. Vi väger in linjeformn­ingen kombinerat med intrång och passagen över Bohusbanan.

Hur kommer vägen att passera järnvägen?

– Vi kommer att ha en planskild passage. Att det blir en vägbro över järnvägen är vi säkra på, frågan är bara hur den ska utformas.

I västra delen av den nya förbindels­en, närmare anslutning­en till Marstrands­vägen, går redan Skårbyväge­n ungefär längs den tänkta sträckning­en.

– Vi kommer att integrera delar av den nya sträckning­en med den befintliga vägen i de västra delarna, men i vilken omfattning är inte klart än. Vi vill minimera intrånget i den mån det går, säger Epheram Demelash Getahun.

Troligen kommer man alltså inte att korsa Skårbyväge­n med den nya förbindels­en.

– Det är osannolikt att vi skulle korsa den, säger Epheram Demelash Getahun.

Om Skårbyväge­n ska integreras, kommer den att behöva breddas?

– Det är svårt att säga. Det kan vara en del som behöver breddas. Vi behöver titta närmare på hur vi kan utnyttja den befintliga vägen. Vi effektivis­erar och integrerar så gott det går, men främst är det trafiksäke­rheten som styr.

Även fast den nya sträckning­en kommer att integreras med den befintliga Skårbyväge­n är det inte säkert att anslutning­en till Marstrands­vägen kommer att ligga precis där den ligger nu.

– Det kanske inte blir exakt där. Det är svårt att säga än.

Mycket talar för att det blir rondeller där den nya förbindels­en ansluter till Marstrands­vägen och till Karebyväge­n.

– Vi utgår från att det blir en cirkulatio­nsplats vid Marstrands­vägen, men håller det lite öppet för eventuellt andra typer av anslutning­ar. Vid Karebyväge­n blir det en cirkulatio­nsplats, om vi inte stöter på något som hindrar det.

Fastighets­ägarna längs vägen kommer att få inbjudan till samråd med Trafikverk­et för de särskilt berörda.

Hur ser ni på att ta åkermark i anspråk till vägbygget?

– Vi vet att det är känsligt att använda åkermark, och det kommer vi att väga in. Men vi måste göra en kompromiss. Någonstans måste vi göra intrång.

När är det klart vilken sträckning den nya vägen kommer att få?

– Arbetet med att konkretise­ra det kommer att fortsätta under 2024. Inför första samrådet bör vi ha mer svar på de frågorna. Det kan bli i slutet av 2024 eller i början av 2025.

 ?? BILD: LINUS OLSSON ?? Marstrands­vägen och Skårbyväge­n, där anslutning­en till den nya E6-förbindels­en kommer att bli.
BILD: LINUS OLSSON Marstrands­vägen och Skårbyväge­n, där anslutning­en till den nya E6-förbindels­en kommer att bli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden