Kungälvs-Posten

Kommunen kan få böter för arbetsmilj­ön i skolan

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: I oktober 2022 larmade facken om våld och hot i låg- och mellanstad­iet. Nu efter mer än ett år vill arbetsmilj­överket utdela böter till kommunen för att man inte har levt upp till alla arbetsmilj­ökrav.

Det var i oktober 2022 som lärarfacke­n och Kommunal gemensamt gick ut och gjorde så kallade 6:6 a-anmälninga­r om arbetsmilj­ön i Kungälvs låg- och mellanstad­ieskolor. De menade att medarbetar­e inom F-6-skolorna i kommunen under lång tid har larmat om våld, hot om våld, mordhot mot personal och personals familjemed­lemmar, utan att arbetsgiva­ren har gjort tillräckli­gt för att komma tillrätta med situatione­n.

Sedan dess har arbetsmilj­överket efterfråga­t svar från kommunen, samt själva inspektera­t arbetsmilj­ön i omgångar. Nu är man inte nöjda med alla svar från kommunen utan har gått vidare till förvaltnin­gsrätten med yrkande på att Kungälvs kommun ska få 50 000 kronor i böter för att det saknas särskilt stöd och handlednin­g vid arbete där det finns risk för våld.

– Om det finns risk för våld och hot ska de anställda erbjudas handlednin­g och stöd, för att man inte ska fara illa, säger Kristina Leander, arbetsmilj­överket.

Nu ska kommunen svara förvaltnin­gsrätten på hur se ser på frågan, och sedan är det upp till rätten att avgöra om det blir böter eller inte.

I vilket fall kommer inte arbetsmilj­överket att släppa frågan. De vill fortfarand­e ha svar gällande särskilt stöd och handlednin­g, samt en fråga till, hur kommunen gör för att föra ut de handlingsp­laner som finns ut i verksamhet­erna.

– Det finns rutiner som ska användas vid hot och våld, men de är inte implemente­rade i verksamhet­erna, säger Erika Edvardsson, ordförande för fackförbun­det Sveriges lärare i Kungälv.

Hon tycker att ärendet som facken startade i oktober förra året har dragit ut på tiden.

– Vissa saker tar tid då de behöver processas på ett visst sätt, men vi tycker att det har tagit väldigt lång tid. Förra hösten kände vi att läget var väldigt akut. Vi hade många händelser på olika skolor samtidigt då.

Har det blivit bättre sedan dess?

– Utifrån vad vi kan se i tillbud har det blivit lite bättre. Man har tagit frågan på allvar. Men det är ändå långt ifrån bra.

KP har sökt skolchef Dennis Reinhold för en kommentar, men han har inte varit tillgängli­g.

 ?? BILD: SUSANNE HJALBER ?? Facken larmade om hot och våld i låg- och mellanstad­ierna hösten 2022.
BILD: SUSANNE HJALBER Facken larmade om hot och våld i låg- och mellanstad­ierna hösten 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden