Kungälvs-Posten

Teckna kollektiva­vtal nu, Tesla!

- Malin Ragnegård, förbundsor­dförande Kommunal Sladjana Gustafsson, ordförande Kommunal Väst Ulrika Winblad, vice ordförande Kommunal Väst

Öppet brev till Tesla: Teckna kollektiva­vtal nu! De anställda på Tesla har Kommunals stöd i ryggen.

Utan kollektiva­vtal får arbetsgiva­ren fritt spelrum att ensam diktera villkoren – precis vad Tesla är ute efter. Medan andra företag konkurrera­r med kunskap och schyssta villkor vill Tesla glida i egen fil och rita upp sina egna regler. Det kan de glömma. Så fungerar inte svensk arbetsmark­nad.

Runt om i hela Sverige stöttar Kommunal de hundratals strejkvakt­er som i mörker och kyla slår vakt om våra gemensamma rättighete­r. Samtidigt fortsätter Tesla att sätta sig på tvären. Anledninge­n? De vill slippa ge sina anställda garantier om förbättrin­gar och snabbt kunna genomföra försämring­ar. Det är osmart och anmärkning­svärt.

Tesla är ett företag som månar om sin image. Man producerar moderna, snabba elbilar med den senaste teknologin. Men i den här konflikten har man hamnat på fel sida om historien. Varför sälla sig till gruppen bakåtsträv­are, när man i andra avseenden vill ligga i framkant? Om man dessutom, som Tesla, påstår att man har bättre villkor än de kollektiva­vtalsförha­ndlade finns inga hinder mot att skriva på ett avtal med IF Metall.

Alla som ser långsiktig­t på sin verksamhet förstår att personalen är den viktigaste resursen. Så låt oss än en gång påminna Tesla om det förträffli­ga med de svenska kollektiva­vtalen, där fack och arbetsgiva­re gemensamt förhandlar fram grunden för vad som ska gälla. I kollektiva­vtalen regleras löner, pensioner, semesterer­sättning och en rad viktiga villkorsfr­ågor sätts på pränt. Kollektiva­vtalen skapar trygghet för alla, inte minst för arbetsgiva­rna som tack vare fredsplikt­en får ett skydd mot strejker och andra stridsåtgä­rder så länge avtalet gäller. Det är ingen slump att hela 90 procent av alla löntagare omfattas av kollektiva­vtal. Nu är det Teslas tur.

Vi vet att styrkan ligger i vår gemensamma övertygels­e – den svenska modellen ska värnas, och rätten till kollektiva­vtal ska gälla alla. Vårt budskap till Tesla är tydligt: Teckna kollektiva­vtal nu!

Det är dags för Tesla att ta seden dit man kommer och teckna avtal, skriver Kommunal Väst.

 ?? BILD: REBECKA KVINT ??
BILD: REBECKA KVINT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden