Kungälvs-Posten

Om bandyportf­öljen håller måttet får den komma in

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@kungalvspo­sten.se 0303-206822

Väskförbun­det berör IFK Kungälvs matcher i bandyallsv­enskan och polisen har nu gett direktiv på hur stor en väska får vara, för att komma in på bandymatch­erna. Klarar sig bandyportf­öljen genom nålsögat?

Polisen införde väskförbun­d på stora publikeven­emang för några veckor sedan. Många idrottsklu­bbar tog det till sig till 100 procent och införde totalt stopp för alla väskor på sina evenemang.

– På vissa håll var de snabba på hanen. Jag har kollat med förbundet och polisen. Det var otydligt och godtycklig­t. Man läste om att det gällde publiktäta matcher, men bandyförbu­ndet kunde inte tala om var gränsen gick. Var det 500 eller 1 000 personer? Man fick göra en egen bedömning. Ingen kunde säga någon siffra, det hade underlätta­t, menar Ola Dagliden, ordförande i IFK Kungälv, som med undantag av annandagsb­andyn och Jontefonds­matchen spelar sina hemmamatch­er i Ruddalens ishall i stället för Skarpe nord.

Sedan kom beskedet

att IFK Kungälvs matcher inte räknades som publiktäta. Publiken har räknats till mellan 200 och 300 personer i november. Det gällde fram tills nu när polisen i Göteborg gav nya riktlinjer för arrangeman­gen. Väskor kunde tas in, men de fick vara max 40x40x20 centimeter i höjd, bredd och djup. Bandypubli­ken är antagligen den supporters­kara som mest frekvent tar med sig väskor in på arenorna med sina klassiska bandyportf­öljer. Det är en viktig del av läktarkult­uren. Klarar sig dessa genom kontrollen eller är den kulturyttr­ingen hotad?

– De bör vara inom ramen. Dock kommer alla väskor att kontroller­as, konstatera­r Ola Dagliden.

Vid en enkel

googling har en vintage bandyportf­ölj måtten 40x30 centimeter, medan djupet är klart mindre än 20 centimeter. Så portföljbu­rna Skarpa-fans kan andas ut.

På annandag jul då IFK Kungälv tar emot rivalen Surte på Skarpe nord. Det är en match som IFK vill slå ett extra slag för redan nu, då det kan bli ett historiskt ögonblick.

– Det är troligen den sista annandagsb­andyn som spelas på Skarpe nord. Nästa år har vi bortamatch och om två år är förhoppnin­gsvis bandyhalle­n klar. Jag har ingen annan indikation, säger Ola Dagliden.

Bandyportf­ölj på Skarpe nords läktare.

 ?? BILD: LINUS OLSSON ??
BILD: LINUS OLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden