Kungälvs-Posten

När är barn för sjuka för förskolan? – Detta gäller

- Benedikta Cavallin benedikta.cavallin@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Under pandemin rådde nolltolera­ns mot snor och hosta. Så snart ett barn visade tecken på förkylning skulle det hållas hemma, men nu är situatione­n till viss del en annan. Här är reglerna.

Västra Götalandsr­egionen har tagit fram ett informatio­nsblad till vårdnadsha­vare med regler för “en friskare förskola”.

Barn ska hållas hemma om de:

• Har feber. De kan återvända till förskolan när de varit feberfria i 24 timmar.

• Har snuva, halsont och hosta, framför allt i början av sjukdomspe­rioden. Det är dock inget problem om hosta eller snuva dröjer sig kvar efter det att barnet tillfriskn­at.

• Kräks eller har diarré. Först när barnet varit friskt och ätit normalt i 48 timmar kan det återvända till förskolan. Ibland behöver även syskon till sjuka barn hållas hemma.

• Har vätskande sår eller eksem.

• Har halsfluss eller scharlakan­sfeber. Barnet kan återvända till förskolan efter två dygns antibiotik­abehandlin­g.

När förskoleba­rn blir sjuka handlar det oftast om luftvägsin­fektioner, men även magsjuka, vattkoppor och svinkoppor är vanliga orsaker till frånvaro. Barnet ska förstås hållas hemma om det finns risk för smitta, men det har också betydelse om barnet är trött och hängigt. Orkar det inte delta i förskolans aktivitete­r bör det få tid för återhämtni­ng.

För att minska smittsprid­ningen behöver hem och skola samarbeta. Så här står det i informatio­nsbladet:

”Det är (...) viktigt att du talar om för personalen vilka symtom barnet har eller varför barnet är sjukt. Då kan förskolan sätta in åtgärder för att inte fler ska bli sjuka.”

Sist men inte minst: Tänk på hygienen! Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, både på dig och på barnet. Hosta och nys i armvecket, håll naglarna kortklippt­a och rengör gosedjur och nappar regelbunde­t.

” Barnet ska förstås hållas hemma om det finns risk för smitta, men det har också betydelse om barnet är trött och hängigt. Orkar det inte delta i förskolans aktivitete­r bör det få tid för återhämtni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden