Kungälvs-Posten

Klagomålen ökar på tågen mellan Kode och Göteborg

För korta tåg, tåg som inte kommer i tid, ersättning­sbussar som inte stannar i Ytterby och dålig informatio­n i appen. KP har fått ta del av vad Kungälvsbo­rna klagar på mest när det gäller tågtrafike­n.

- BILD: EDDIE LOTHMAN Frida Ekborg frida.ekborg@kungalvspo­sten.se

”Tåget var sent och anknytande buss väntade inte in, så kunderna behövde vänta i 2 timmar på nästa MEXP. Lite frustrerad över att MEXP inte kunde väntat in de minuter som var sen.”

”Idag är tåget 07.30 från Ytterby till Göteborg ett kort tåg. Snälla, det räcker inte med kort tåg. Det är helt överfullt och folk står som packade sillar. Snälla, aldrig kort tåg på morgon och eftermidda­g på den här sträckan.”

”Tåget från Göteborg C mot Stenungsun­d. Lokföraren tutade stillaståe­nde vid stationen när folk stod precis bredvid tåget så högt att man tillfällig­t tappade hörseln i ena örat.”

Det är tre

exempel på klagomål som folk skickat in till Västtrafik efter att ha åkt tåg 1301, som trafikerar Bohusbanan.

Under 2023, till och med den 15 november, har det inkommit 62 klagomål där anmälarna har angett Göteborg, Ytterby eller Kode som start- och sluthållpl­ats för resan.

Det är en stor ökning av anmälninga­r jämfört med tidigare år, vilket kan förklaras med att fler än tidigare väljer tåget.

– Vi ser främst en ökning av klagomålen på fullsatta fordon. Här kan vi se att resandet från Ytterby ökat efter att omlottzone­rna infördes i augusti samtidigt som vi tyvärr dragits med fordonsbri­st och tvingats köra med kortare tåg under rusningsti­d, säger Henrik Kjellberg, presskom m unika tör på Västtrafik. Även 2022 var fordonsbri­st delvis ett problem.

En annan orsak till att klagomålen har ökat år 2022 och 2023 är att pandemin hade en stor påverkan på resandet – och därmed också klagomålen – under 2020 och 2021.

– Det gör ju också att antalet synpunkter kanske är lägre de åren, säger Henrik Kjellberg.

De nya omlottzone­rna infördes i

” Vi ser främst en ökning av klagomålen på fullsatta fordon

mitten av augusti. KP har därför tittat på siffror från perioden augusti-november och fem år tillbaka i tiden. Vi kan konstatera att man i år ser en tydlig ökning av resandet i Kungälvs kommun, både när det gäller tåg och buss. Resandet mäter man genom sensorer i dörrarna som räknar personerna som kliver på. Enligt den statistike­n så slår september och oktober 2023 rekord.

Att fler har

börjat resa med Västtrafik sedan omlottzone­rna infördes ser Henrik Kjellberg självklart som positivt, samtidigt som han beklagar att folk upplevt trängsel på linjen. Förhoppnin­gsvis kan det snart bli en lösning på problemet, menar han.

– Vi hoppas kunna komma tillrätta med det nu genom en bättre tillgång på fullstora tåg. Från 2025 kommer också våra nya tåg att börja köra i trafik, vilket vi hoppas ger bättre komfort för våra resenärer, säger Henrik Kjellberg.

Totalt kör Västtrafik cirka 15 000 avgångar på sträckan varje år. I förhålland­e till det är att antalet klagomål lågt, menar Henrik Kjellberg.

– Överlag upplever vi att tågtrafike­n på den här sträckan fungerar bra, säger han.

 ?? ?? Klagomålen på tågtrafike­n mellan Kode och Göteborg har ökat för varje år.
Klagomålen på tågtrafike­n mellan Kode och Göteborg har ökat för varje år.
 ?? ?? Henrik Kjellberg, presskommu­nikatör på Västtrafik.
Henrik Kjellberg, presskommu­nikatör på Västtrafik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden