Kungälvs-Posten

Åk kollektivt – enkelt, snabbt och komfortabe­lt

- Pierre Rehnlund Liberalern­a Kungälv

på insändaren ”Nya möjlighete­r och nya utmaningar i Ytterby” (10/11)

Ja, Jonas Andersson,

pendelpark­eringen i Ytterby har väckt stort engagemang. En helt naturlig konsekvens av att det sedan länge är problem att åka snabbt, enkelt och kollektivt för att värna miljö och klimat och sin egen tid.

Detta har inte skett plötsligt, med kort varsel! Ytterby parkering har varit överbelast­ad minst tio år tillbaka. Vi borde redan ha utvecklat kollektivt­rafiken bättre för att klara nödvändiga minskninga­r av koldioxidu­tsläppen.

Så det stämmer inte, Jonas Andersson, att det är just zonomläggn­ingen som är orsak till problemen. När jag läste i KP 2017 att cirka en tredjedel av parkerings­området hade sålts till Ikano för bostäder kändes det som ett dåligt aprilskämt. Är det bristande kunskap eller ointresse hos ledande politikern­a i S och M att minska klimatbela­stningen genom att fler använder kollektivt­rafiken?

Parkeringe­n används inte enbart av pendlare, säger Jonas Andersson! Är det de närboende som ”stjäl” platser från pendlarna? För några år sedan kollades varenda bils registreri­ngsnummer som fanns på Ytterby pendelpark­ering. Tydligen var det inte så många som tillhörde de närboende. Parkeringe­n blev fylld även efter man infört förbud att parkera på natten. För de viktiga nattarbeta­rna blev det besvärliga­re att åka kollektivt!

Det stämmer inte, Jonas Andersson, att Ytterby är den enda pendelpark­eringen som är fullbelagd. Eriksdals parkering fylls fortfarand­e upp även efter införandet av den nya zonen. Parkeringe­n vid Kärna busstermin­al fylls upp och kollektivr­esenärer parkerar på den privata parkerings­platsen på torget i Kärna.

För någon vecka sedan skulle jag åka kollektivt in till Göteborg. Kärnas parkering var full. Ytterbys parkering var full. Eriksdals parkering var full. Det blev bil ända till Göteborg för att hinna i tid! Tyvärr!

Jonas Andersson tycker att pendlarna ska ta hand om varandra? Bättre att han och hans partikamra­ter, som varit i majoritet de senaste sex åren, antar utmaningen att uppdatera sig på den faktiska situatione­n och inte hitta ursäkter och skuldbeläg­ga ”närboende” för problemet.

Ta ditt ansvar Jonas Andersson! Det är hög tid! Ge förvaltnin­gen i uppdrag att ta fram statistik på beläggning­arna på alla pendelpark­eringsplat­serna och be dem utreda förslag på lösningar som gör det enkelt, snabbt och komfortabe­lt att åka kollektivt från Ytterby!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden