Kungälvs-Posten

Tio frågor om skolan till ansvarig skolpoliti­ker

- Undrande föräldrar som inte fått svar

Vi har försökt

få svar från utbildning­sråd Anna Vedin (M) på ett antal frågor mellan 15/11-2/12 utan framgång varken på Öppet hus eller på ett bokat möte som hon bokade och sedan ställde in. Så vi provar här i tidningen med ett axplock av frågorna:

1: Varför lägger Kungälvs kommun 20 000 kronor mindre per elev och läsår än kommunsnit­tet?

2: Dessa cirka 100 miljoner per år som man lägger mindre än kommunsnit­tet på våra barn och skolperson­al. Var hamnar dom istället?

3: Varför ligger man lägst i Göteborgsr­egionen bland de 13 kommuner som regionen består av gällande vad man lägger per elev? Samtidigt som man gör det näst bästa resultatet per invånare.

4: Varför har man sagt saker till skolföräld­rar och sedan sagt något helt annat i kommunstyr­else och fullmäktig­e? Exempelvis om dom extra satsningar­na inom skolan.

5: Om Ytterbysko­lan inte har råd med vikarier och det gör att elever får 4-5 timmar håltimmar, har inte skolan själv då skapat problemati­sk skolfrånva­ro?

6: Hur kan sådana saker som exempelvis felaktig info om Klöverback­ens stängning innan beslut, Sandbackas­kolans huvudlösa planering ens inträffa i en kommun? Vem har koll?

7: Vad är viktigast, den ekonomiska kostnaden eller den sociala kostnaden avseende våra elever och skolperson­al i kommunala skolan i Kungälv?

8: Om man inte tar kostnaden som behöver tas i skolan, var hamnar den då? Är man okej med att den hamnar någon annanstans. Exempelvis i ökad personalom­sättning bland skolperson­al, i familjer som går sönder för att skolan inte fungerar, i uppgivna barn som blir hemmasitta­nde eller hittar andra miljöer att passa in i som inte är lika hälsosamma med mera?

9: När man nu gjort stora överskott i kommunen och uttalat sig i media om att dessa skall återinvest­eras i välfärden. Görs detta då verkligen eller använder man exempelvis dessa överskott till att betala av lån för att då kunna ta mer lån för exempelvis arenabygge med mera?

10: Är man 100 procent nöjd med skolan som arbetsplat­s för personal och elever?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden