Kungälvs-Posten

Anders Ekman är Årets svensk på Solkusten

- Kristian Johansson kristian.johansson @kungalvspo­sten.se

Kungälv: Anders Ekman, uppvuxen i Kungälv, har dragit igång kulturvand­ringar och andra integratio­nsinsatser med svenskar på Solkusten i Spanien. Nu har han blivit utsedd till Årets svensk på Solkusten 2023 för sin insats.

Anders Ekman föddes i Göteborg, men tillbringa­nde sin uppväxttid i Kungälv.

– Jag kom till Kungälv när jag var fyra, fem år och gick hela min skolgång där. Det var Nedre Fontinskol­an, Thorild och Kongahälla­gymnasiet. Nedre Fontin kallades röda skolan och den övre för gula skolan för att hålla isär dem. Vi är faktiskt fyra kompisar från röda skolan som fortfarand­e håller kontakten och träffas, säger Anders Ekman, som pryade på KP tidigt 1970-tal och skrev en artikel om rökrutan på Thorildsko­lan.

Det var på Kongahälla­gymnasiet Anders Ekman började lära sig spanska.

– Det var inte så många som läste spanska på den tiden, så det var lite speciellt. Lärarinnan Elisabeth Lundberg var väldigt duktig och var passionera­t intressera­d av Spanien. Hon ordnade så att vi fick resa ner till Spanien 1977, då de hade börjat med fria val igen efter Franco. Det

Anders Ekman i blå skjorta till höger har vandringar för svenskar i Estepona.

var en intressant atmosfär.

Anders Ekman flyttade så småningom till Spanien och bodde 32 år i Madrid innan han flyttade till Estepona på Solkusten för tre år sedan. Där har han startat olika typer av vandringar för svenskar för att visa upp mer av spansk kultur och vardagsliv. Det är de här vandringar­na som har gett honom utmärkelse­n Årets svensk på Solkusten.

– Jag har varit med länge i det spanska samhället och jag försöker att förmedla det jag kan, och få folk att inte bara hänga på golfbanan. Det är kulturella vandringar med historia och mer vardagliga saker som hur man handlar och lite fraser man kan använda. Jag hade inte alls tänkt att jag skulle få den här utmärkelse­n, det bara blev så.

Hur integrerad­e är Solkustsve­nskarna i det spanska samhället?

– Det är väldigt blandat. Många kommer ner hit långt upp i åldern och har svårt att lära sig ett nytt språk. Det finns en grupp som är väldigt intressera­de och vill lära sig nytt, och så finns det de som inte kan beställa en öl. Men svenskar är väl sedda här nere och har ett bättre rykte än till exempel engelsmänn­en.

Hur många svenskar finns det på Solkusten?

– Det finns olika uppskattni­ngar och det beror på hur man räknar. Det är inte så många som bor här året runt. Vissa är här två månader om året, andra från september till maj. Det finns alla varianter.

Hur påverkar det dig att bli Årets svensk?

– Man blir sporrad att fortsätta och att hitta på nytt, så jag har lite nya grejer i pipelinen.

 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden