Kungälvs-Posten

Sven sköt skabbräv i Romelanda: ”Finns säkert flera”

- Totte Vesterlund totte.vesterlund@stampen.com

Kungälv: Sven Niklasson sköt en skabbräv nedanför prästgårde­n i Romelanda i lördags. Han tror inte att det är samma räv som synts i centrum. – Av allt att döma är det inte den räven, säger han.

Kungälvs-Posten har tidigare berättat om en skabbräv som synts i centrum och troligtvis även på en altan på Komarken. I lördags sköt jägaren Sven Niklasson en skabbräv som har hållit sig i Romelanda och Diseröd.

– Av allt att döma är det inte den räv som var inne i centrum. Det finns säkert flera. Det är rätt smittsamt, säger han och fortsätter:

– Jag har bara sett film på den som var inne i centrum, men den hade mindre päls kvar än den jag sköt och pälsen kommer inte tillbaka. Jag tror inte att de flyttar sig så långt heller.

Går det att säga något om hur utbredd skabben är nu?

– Det verkar som det har spridit sig. Det har synts på olika ställen. Det var en som ringde mig från Västerland­a

och sa att de hade en skabbräv där, då hänvisade jag till lokala jägare. Det är nog ganska utbrett nu tror jag.

Sven Niklasson har tidigare försökt få tag på räven som han sköt i Romelanda. Nu lyckades han. Sven fick syn på räven när han körde på Romelandav­ägen mot Diseröd. Han vände om och parkerade bilen.

– Den gick och letade möss eller sork, så jag kunde smyga på den, säger han.

Skabb kan ställa till med besvär då det kan smitta hundar. Sven Niklasson sköt räven, tog med sig den hem i en plastsäck och eldade upp den. Skabbrävar måste eldas upp för att kvalstret ska dö.

– Man kan inte bara lämna dem i naturen. Det är en liten procedur.

Jägaren Sven Niklasson sköt en skabbräv i Romelanda i lördags.

 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden