Kungälvs-Posten

Dementerar att grupp för NPF-elever ska läggas ned

- Kristian Johansson kristian.johansson @kungalvspo­sten.se

Kungälv: Det ryktas att kommunens särskilda undervisni­ngsgrupp för elever med särskilda behov ska läggas ned, och nu har frågan nått fullmäktig­e. Men stödenhete­ns chef Linda Bjälkenbor­n säger att det inte alls finns några tankar på att gruppen ska avvecklas.

Den särskilda undervisni­ngsgruppen (SU) för elever i årskursern­a 7-9 har sin lokal i huset Skomakaren i centrala Kungälv. Där får elever med neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar möjlighet att gå i skolan i ett mindre och lugnare sammanhang. Den senaste tiden har det ryktats på sociala medier att gruppen ska avvecklas, och frågan har nu också kommit till fullmäktig­e, i form av en interpella­tion från Liberalern­a till utbildning­srådet Anna Vedin (M).

”Flera av eleverna i denna grupp har skolmissly­ckanden bakom sig och har tidigare missat undervisni­ng. Det gör att de inte är på en åldersadek­vat nivå, vilket kräver undervisni­ng som är anpassad efter elevens förkunskap­er”, skriver Michael Karlsson (L) och och avslutar med att fråga: ”Är detta ett steg i rätt riktning när det kommer till NPF-säkring av Kungälvs skolor?”.

Oroliga vårdnadsha­vare som har nåtts av ryktena har hört av sig till KP. Ett föräldrapa­r skriver i ett mejl: ”Efter allt vi byggt upp och den mardröm vi varit med om de senaste åren när det inte funnits en fungerande skola för vår son, är denna mindre anpassade skola så otroligt livsviktig (…)”.

Men ryktet är

helt felaktigt, enligt Linda Bjälkenbor­n, som är enhetschef på stödenhete­n, där SU ingår.

– Nej den ska inte läggas ned. Det finns inga planer på det, säger hon.

Ska gruppen organisera­s om?

– Nej. Det vi har gjort är att vi har börjat föra dialog om att bredda målgruppen. Som det är nu är det en snäv del av NPF-spektrat som vi tar emot, och vi har pratat om att bredda den så att fler kan söka till gruppen, men inget är beslutat om det.

Betyder breddninge­n att ni kommer att ta in fler elever till gruppen?

– Nej, det behöver det inte betyda. Det kommer betyda att rektorerna kan ansöka för elever ur en bredare NPF-definition. Men redan nu är behovet större än vad vi kan ta in. Som flest har vi haft 17 personer i gruppen, men i dag är det 14.

Linda Bjälkenbor­n menar att frågan om breddninge­n har kommit upp i samband med att det är ett nytt år snart.

Särskilda undervisni­ngsgruppen håller till i huset Skomakaren.

– Man ser över sin verksamhet inför varje nytt verksamhet­sår. I samband med det har jag startat en dialog om att möta de behov som finns, men det är bara en dialog än så länge, inget är beslutat.

Linda Bjälkenbor­n har

tagit del av de rykten som finns om att gruppen ska avvecklas, och hon har läst interpella­tionen på samma ämne.

– Jag har hört att det ryktas på sociala medier om att gruppen ska avvecklas, men det har aldrig varit aktuellt. Det måste ha blivit en missuppfat­tning, säger hon.

Kan det bli aktuellt att ni ska flytta från lokalerna i Skomakaren?

– Nej. Kungälvs kommun har inte så många lokaler att välja på och det finns inga planer på någon flytt.

Stödenhete­n på kommunen

innefattar förutom personalen i den särskilda undervisni­ngsgruppen även psykologer, kuratorer, de centrala specialped­agogerna och skolsköter­skor. Sammanlagt är det runt 40 tjänster. Är det några tjänster som ska bort inom enheten?

– Det vet jag inte. Jag ser över verksamhet­en inför nästa år och behöver gå in i ett omställnin­gsarbete på min enhet för att få budgeten i balans. Det är likadant för alla verksamhet­er, att man måste hålla sig till budgeten.

 ?? BILD: KRISTIAN JOHANSSON ??
BILD: KRISTIAN JOHANSSON
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden