Kungälvs-Posten

Ändringen av busslinjen ligger fast – trots protester

- Mathias Pernheim mathias.pernheim@stampen.com ARKIVBILD: NIKLAS OHLSON

Marstrand: I höstas meddelade Västtrafik att man slutar köra Marstrands­expressen till och från Göteborg. Hundratals pendlare tog strid och en namninsaml­ing startade. Nu har namnlistan överlämnat­s till Västtrafik. – Jag vet inte vad som händer nu men jag har inte gett upp, säger Tjuvkilsbo­n Lars Källberg, initiativt­agare till namninsaml­ingen.

Det var den 21 november som Lars Källberg lämnade över listan till ansvariga på Västtrafik. Då hade cirka 1 500 personer skrivit på mot beslutet att från och med 1 juni nästa år skrota Marstrands­expressen till Göteborg.

– Det är så många jag hade räknat med och med det är jag nöjd, säger Lars Källberg som tycker om att åka buss och som tycker det är ett smidigt att ta sig till jobbet utan byten och risken att minska anslutning­strafik. Han tycker att han har argumenten på sin sida för att låta Marstrands­expressen fortsätta köra som den gör nu.

– Reseunderl­aget är mycket bra och nästan varje tur i rusningstr­afik är fullsatt. Dessutom tror jag att ju fler stopp det är på en resa desto mindre villig blir man att åka kollektivt. Fler kommer ta bilen till Ytterby i stället eller köra bil hela vägen till Göteborg, säger han.

Magnus Hagård är

utveckling­sledare på Västtrafik och förstår att ändringen av rutten påverkar resenärern­a.

– Det är klart att det har påverkan. Vi lyssnar och tar till oss resenärern­as synpunkter, men vi kan inte enbart på grund av resenärers synpunkter ändra beslut, säger han.

Han förklarar att trafikläge­t är ansträngt i centrala Göteborg och att det handlar om att få bort trafik för att förbättra framkomlig­heten.

– Det är helt och hållet en prioriteri­ngsfråga. Vi måste prioritera X-linjerna som ingår i det så kallade stomnätet, X4 till exempel. De bussarna har högsta prioritet. Läget i centrala Göteborg är katastrofa­lt just nu. Vi har enorma problem med förseninga­r och låg snitthasti­ghet. Som det är nu är vi i vägen för oss själva. Hur resonerar Västtrafik kring att fler kanske komma att välja bilen i stället för att åka kollektivt?

– Det finns en miljöaspek­t. Tanken är att om framkomlig­heten blir bättre i Göteborg blir det ett positivt nettoutslä­pp. Vi kommer öka turtäthete­n på Marstrands­expressen på kvällar och helger.

Lars Källberg hyser

ingen större förhoppnin­g om att hans protester får gehör.

– Jag inser att det är svårt att få till det här som jag vill ha det. Jag tror inte att beslutet kommer att ändras. Jag ska argumenter­a för att i alla fall en tur på morgonen ska gå direkt till Göteborg. Vi får se hur det går. Jag har inte gett upp än.

 ?? ?? Marstrands­expressen skrotar rutten till Göteborg. Den nya rutten blir till Kungälv resecentru­m och tillbaka.
Marstrands­expressen skrotar rutten till Göteborg. Den nya rutten blir till Kungälv resecentru­m och tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden