Kungälvs-Posten

Frida klar för EM i styrkelyft som nybliven mamma

- BILDER: NIKLAS OHLSON Niklas Ohlson niklas.ohlson@stampen.com

Kraftmätni­ngen 2023 är över för Kungälvs Atletklubb. Damerna stod för ett rejält lyft och i de individuel­la klasserna sticker Frida Wittberg ut. Som nybliven 40-årig mamma har hon kvalificer­at sig till veteran-EM.

Det är vardagskvä­ll på ett av Kungälvs större gym. Det får också fungera som hemmaplan och träningsan­läggning för Kungälvs Atletklubb.

Klubben tränar och tävlar i tre grenar: styrkelyft, tyngdlyftn­ing och funktionel­l fitness, där styrkelyft är den största, även om Kungälvs atletklubb arrangerad­e SM i funktionel­l fitness i november och själva hade fyra lag på plats.

– Säsongen är slut för styrkelyft­sserien. Det är 55 lag i flera divisioner. Damlaget är flaggskepp­et i föreningen, de har placerat sig bra och kommer att gå upp i elitserien. Det är väldigt bra jobbat med tanke att de är få lyftare. De stora lagen går runt på tio lyftare, vi har fyra tjejer. Men i eliten behövs en bred bas att stå på, som i alla idrotter, säger Henrik Öberg, styrkelyft­sansvarig i klubben.

Hur har ni klarat det?

– Alla är hungriga och tycker att det är roligt. Vi har några riktigt duktiga lyftare på SM-nivå (läs Frida Wittberg och Emma Lagerqvist). Vi har varit skadefria, men det är klart att vi vill bli fler. Det är roligt att lyfta och vi vill ha lyftare på alla nivåer. Elitserien blir häftigt, säger Maja Stålrud, ordförande klubben och en i laget, även om hon ser sig själv som en motionstäv­lare och är ganska färsk i grenen.

– Det har alltid varit roligt att lyfta tungt. Det tog över och till slut provade jag att tävla. Sedan var det kört. Fast jag tränar och tävlar för att må bra och har inga förväntnin­gar på att göra karriär, säger Maja Stålrud.

Den fem år

gamla föreningen har ingen egen lokal. Träningen sköts mycket på egen hand på de allmänna gymmen.

– Lokalhyror­na är inte billiga. Vi får träna på de lokala gymmen, några går på gym i Älvängen, Kungälv,

Kärna eller på Crossfit Kungälv. Vi har gemensamma träningar då och då, men har inget fast schema. Vi får lägga ut på Facebook med datum och klockslag och så kör vi med alla som dyker upp. Det är Emma och jag som coachar mest. Vi pluggar båda på sista året på styrkelyft­stränarutb­ildning vid Högskolan Dalarna, berättar Henrik Öberg, som läser på halvfart och distans och ser slutet efter fyra års studier.

Klubben har också

några ungdomar och juniorer på hög nivå i sina åldersklas­ser.

– Det är ett stort steg att ta från junior till senior, konstatera­r Henrik Öberg.

Hur ser ni på 2023 i en summering?

– Det har definitivt varit lyckat. Emma Lagerqvist har tagit SM-guld i bänkpress, vi har vinster i landsdelsm­ästerskape­t och i DM, och uppflyttni­ng till elitserien. Vi har både ungdomar och seniorer och ett åldersspan­n mellan 16 och 66 år. Det är ganska unikt att alla kan träna bredvid varandra fast de är på olika nivåer. Jag vill trycka på ge

– Det har varit mitt mål, säger Frida Wittberg om EM-biljetten.

Henrik Öberg lägger upp träningspr­ogrammet så att hon ska kunna vara väl förberedd inför uppgiften.

– Det blir tuffare träning och tyngre träning, för att vänja kroppen vid tunga tyngder och för att göra resultat. Och så är hon nybliven mamma. Det är häftigt, tycker han.

Frida Wittberg tränade

i princip ända fram till förlossnin­gen och gjorde sista passet tre dagar innan. Och snart efteråt gjorde hon comeback i gymmet. Nu är dottern nio månader.

– Det funkar överraskan­de bra. Hon har varit med på gymmet sedan hon var en vecka gammal. Hon är snäll och jag är tacksam för att jag har bra hjälp av min man, säger Frida Wittberg.

Hon började tävla för tre år sedan med serietävli­ngar. I SM 2022 tog hon brons. Det har gått snabbt till framgång, men började inte i ett vakuum.

– Jag är envis. Jag är också hästtjej från början och har mycket grundstyrk­a därifrån. Jag har alltid hållit på med något, har hoppat fram och tillbaka mellan idrotter. Jag träffade Henrik av en slump på ett evenemang och började med styrkelyft. Det har alltid varit kul att träna. Jag blev stark väldigt fort och då var det ännu roligare, berättare Frida Wittberg.

Vad siktar du på i EM?

– Pallen, men det är ju guld jag vill ta. Jag vill ta Europareko­rd i knäböj och totalt. Nu är rekordet 175 kilo i knäböj. Jag har gjort 180 kilo på träning och 177 på tävling, säger hon.

Hennes resultat har

kommit till på inhemska tävlingar, för att det ska räknas som Europareko­rd måste det klaras av på ett EM. Det går inte heller att göra toppresult­at alltid, det är nivåer som kan nås vid enstaka tillfällen per säsong.

– Man toppar sällan upp på de vikterna, säger Frida Wittberg.

 ?? ?? Kungälv atletklubb­s Frida Wittberg ska tävla i EM för veteraner ett år efter dottern föddes.
Kungälv atletklubb­s Frida Wittberg ska tävla i EM för veteraner ett år efter dottern föddes.
 ?? ?? Maja Stålrud, ordförande i Kungälvs atletklubb.
Maja Stålrud, ordförande i Kungälvs atletklubb.
 ?? ?? Emma Lagerqvist, styrkelyft­are på elitnivå hos Kungälvs atletklubb.
Emma Lagerqvist, styrkelyft­are på elitnivå hos Kungälvs atletklubb.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden