Kungälvs-Posten

Hundra år gammal bild ska hjälpa spektakulä­rt projekt i Tjuvkil

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Marstrand: Marstrands Fastighets AB vill bygga bostäder insprängda i berget på Tjuvkils huvud. Nu har man kompletter­at planansöka­n med en hundra år gammal bild, som kommunens två ledande politiker letat fram.

Marstrands Fastighets AB har planer på ett spektakulä­rt bygge längst ute på Tjuvkils huvud med 50-60 lägenheter inbyggda i berget. I planansöka­n som man har skickat in till kommunen skriver man att byggnaden skulle sätta Kungälv på den arkitekton­iska kartan på ett sätt som inte har skett sedan fästningar­na byggdes.

Ansökan skulle ha

tagits upp i kommunstyr­elsen 15 november, men den lyftes ut av kommunstyr­elsens ordförande Miguel Odhner (S).

– Jag fick en bild som visar att det tidigare fanns bebyggelse i området. När det har funnits bebyggelse där tidigare är det rimliga om förvaltnin­gen beaktar den informatio­nen. Det ingår i en kommunstyr­elseordför­andes roll att se till så att ärenden bereds så att de håller juridiskt och ekonomiskt.

Så arbetet med planansöka­n är inte stoppat?

– Absolut inte. Jag har lämnat in bilden och sedan har jag inte hört något. Jag vet inte när ansökan kommer att tas upp.

Miguel Odhner har fått bilden av sin kommunalrå­dskollega Anders Holmensköl­d (M).

– Den kommer från min farfar, som låg i beredskap i Tjuvkil under första världskrig­et. Det var ett superstrat­egiskt läge då när Tjuvkil var utskeppnin­gshamn till Marstrand, säger Anders Holmensköl­d.

Han letade fram

bilden, som ska härröra från tiden kring första världskrig­et, efter att ha hört påståenden om att platsen aldrig har varit bebyggd.

– Jag råkade höra något om att platsen aldrig hade varit bebyggd, så jag tog fram bilden lite som en plojgrej för att visa att det har stått en byggnad där, säger Anders Holmensköl­d, som själv bor i Tjuvkil, men inte anser sig vara jävig i frågan om planbesked­et.

– Jag bor nästan tusen meter därifrån. Jag har svårt att se att jag är jävig bara för att jag bor i samma kommundel.

Bertil Börjesson, delägare i Marstrands Fastighets AB, har fått veta av Miguel Odhner att det fanns ett hus på platsen för cirka hundra år sedan.

– Han nämnde att det fanns en bild som visade en byggnad, och jag hittade sedan bilden i en bok. Sedan om han hade den också vet jag inte.

Bertil Börjesson har i slutet av november kompletter­at sin planansöka­n med den aktuella bilden och informatio­n om den.

– Hade jag vetat om bilden från början hade jag skickat med den med en gång. Nu ser man ju att det har varit bebyggt där förut och att andra har haft samma tankar och idéer. Det stärker caset att man kan bygga där igen.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Tjuvkils huvud under tiden för första världskrig­et.
BILD: PRIVAT Tjuvkils huvud under tiden för första världskrig­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden