Kungälvs-Posten

IFK Kungälv startar damlag – tar över spelarna från KS Bandy

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

IFK Kungälv startar ett damlag i bandy, och börjar med att ta över spelarna från KS Bandy från och med nästa säsong. – Vår målsättnin­g är att utmana topplagen, säger Anders Uhlin, IFK Kungälv.

Tankarna har funnits länge i IFK, men nu har man kommit överens med Kareby IS och tagit ett beslut.

– Vi satte upp en treårsplan för ungefär tre år sedan, som bland annat innehöll att vi skulle bli skuldfria och att vi skulle starta damverksam­het. Så det här beslutet har successivt växt fram, säger Anders Uhlin, som är herrtränar­e och projektled­are inom IFK Kungälv.

I samtal med Kareby har det nu utmynnat i att IFK Kungälv startar ett elitlag och ett allsvenskt lag på damsidan från och med nästa säsong.

– Sedan kommer vi att fortsätta samarbetet med klubbarna. Kareby kommer att ha lagen i de lägre åldrarna, säger Anders Uhlin.

Tanken är alltså

att de damer som spelar i KS Bandy nu, som är ett samarbete mellan Kareby IS och Surte BK, går över till IFK Kungälv till nästa säsong.

– Vi kommer att börja bygga in en ny damtrupp i vår organisati­on från och med nu. KS Bandy har haft en tuff tillvaro i botten av tabellen, men vår målsättnin­g är att kunna utmana topplagen igen. Så vi kommer att få spelare från KS Bandy men vi kommer också att behöva rekrytera och förstärka truppen. Allt sker ju parallellt med att de spelar klart sin säsong, säger Anders Uhlin.

IFK kommer inte att starta flickoch ungdomslag på damsidan, utan låta Kareby ha hand om det.

– De fortsätter med det och där kommer inte vi gå in och konkurrera, utan vi fortsätter att samarbeta.

Det är såklart många frågor som återstår att lösa, till exempel vem som ska träna de nya lagen i IFK, och var lagen ska spela sina matcher. I dagsläget spelar KS Bandy i Ale Arena, medan IFK Kungälvs herrlag spelar på Ruddalen.

– Var de ska spela är en bra fråga. Det är en av många frågor vi måste lösa. Vi vet inte var herrarna ska spela nästa år heller, säger Anders Uhlin.

Spelarna i KS Bandy informerad­es på söndag eftermidda­g om beslutet.

– Jag tror att de tog det positivt. Det ger en liten energikick till tjejerna. Men det här är en ung trupp och det får landa hos dem, säger Thomas Schulz, som är sportchef i KS Bandy.

Varför väljer Kareby att göra så här?

– För att tjejerna ska kunna gå vidare behöver vi en större organisati­on. Med tanke på IFK:s satsning med jämställda herr- och damlag är det här den bästa utveckling­en för tjejerna.

” Vi har kommit fram till att vi har olika inriktning­ar för damlaget och vi avslutar avtalet efter den här säsongen. Thomas Schulz

Kareby IS och

Surte BK har samarbetat på damsidan i några år men har nu kommit fram till att avsluta det.

– Vi har kommit fram till att vi har olika inriktning­ar för damlaget och vi avslutar avtalet efter den här säsongen, säger Thomas Schulz.

Kareby är det stora damlaget i bandy i Kungälv med flera SM-guld under 2010-talet.

Känns det tråkigt att ge upp damlaget i Kareby och låta IFK ta över?

– Visst är det tråkigt på ett sätt, men med tanke på bandyns utveckling att man ska satsa på evenemang och publik så är det svårt för de små klubbarna. För bandyns överlevnad är det här ett steg i rätt riktning.

– Vi var där även i maj och juni på ett läger för att känna på klimatet och för vi skulle veta vad vi kunde ställa in oss på, Då var det ännu mer av att promota innebandy, men inte under VM. Då var fokus på att vinna. Fast det fanns folk från förbundet som var med på föreläsnin­gar.

Var Singapore med i VM?

Det är fortfarand­e

Sverige som dominerar den internatio­nella innebandyn, strax följt av Finland. Bakom dem är det ett litet glapp till Schweiz och Tjeckien.

– Vi hade en tuff match i semin

– 2005 – i Singapore. Då förlorade vi i semifinal, men tog bronset. Min kollega, förbundska­ptenen Åsa Karlsson, var med då och hon pratade mycket om det.

Till sist, ge en kommentar till matchen!

 ?? BILD: LINUS OLSSON ?? KS Bandy från match mot Rättvik i vinter. Nästa säsong kommer laget att tillhöra IFK Kungälv istället.
BILD: LINUS OLSSON KS Bandy från match mot Rättvik i vinter. Nästa säsong kommer laget att tillhöra IFK Kungälv istället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden