Kungälvs-Posten

Länsstyrel­sen ger grönt ljus för avfallsdep­oni

- Jennie Shacklefor­d jennie.shacklefor­d@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Länsstyrel­sen ger Shackt i Väst AB tillstånd att anlägga en deponi för 3 200 000 ton icke farligt avfall i Kode. ”Ett överraskan­de och oerhört tråkigt beslut”, menar boende i området som planerar att ägna julledighe­ten åt en överklagan.

Det är i skogen strax norr om Lunnevi i Kode som Schakt i Väst AB planerar att anlägga en deponi för avfall. Det är en så kallad inert deponi där icke farligt avfall såsom jord, sten, betong, tegel, keramik och asfalt ska förvaras. Frågan har väckt starka känslor bland de boende i området – någonting som Kungälvs-Posten har skrivit om tidigare. Även Kungälvs kommuns miljöenhet har varit kritisk till planerna och i februari i år lämnade man ett yttrande med kritiska frågor om bland annat framtida användning av marken, förorening­srisk, stabilitet på marken och transporte­r till anläggning­en.

Men efter utförd miljökonse­kvensbeskr­ivning ger Länsstyrel­sen

alltså Shackt i Väst AB tillstånd att anlägga den omtvistade avfallsdep­onin. Mattias Carlstedt är en av de boende i området som har varit starkt kritisk till planerna sedan starten:

– Det är överraskan­de och oerhört tråkigt. Jag tror att både vi och kommunen hade sett fram emot och föreställt oss ett annat beslut. Vi har haft kontakt med länsstyrel­sen och berörda politiker och tjänstemän och vi har nog alla haft känslan att den här saken var ur världen.

Tillstånde­t gäller till

och med 2045 och ger Shackt i Väst AB möjlighete­n att ta emot och deponera 3 200 000 ton avfall per år i skogsområd­et vid Lunnevi.

– Det är massor i storlek med Surteraset som man planerar att lägga på en höjd här, i ett utsatt läge. I ljuset av bland annat det som har hänt i Stenungsun­d känns det ännu mer överraskan­de att man från länsstyrel­sens håll nu godkänner de här planerna.

Om deponin blir verklighet kommer Mattias Carlstedt bli dess närmsta granne och oron över boendemilj­ön, brunnsvatt­en och framtidsut­sikterna för familjen och de övriga boende i Släbo är stor:

– Det här görs helt på vår bekostnad, markägaren håvar in miljoner och påverkas inte ett dugg. Men för oss som bor här kommer allt att påverkas. Det är ren katastrof. Nu har man haft några år på sig att vänja sig vid tanken men det här var ett dråpslag som helt slog undan fötterna på oss.

Nästa steg för

de boende i området blir att överklaga beslutet, de har till och med den 3:e januari på sig och får de inte uppskov tidsmässig­t från länsstyrel­sen planerar de att ägna en del av julledighe­ten till överklagan.

– För min del slutar inte kampen här, men man måste ändå försöka att hålla det lite på avstånd. Vi har byggt det här huset själva på familjens mark och vi har gjort det för generation­er framåt. Vi kan inte bara sälja och flytta. Det är klart att det påverkar en mentalt.

Mattias Carlstedt kommer bli närmsta granne med deponin om det blir verklighet.

Även Omställnin­g Kungälv

har reagerat starkt på länsstyrel­sens beslut och planerar att lämna in en överklagan i början av januari:

– Det är helt obegriplig­t att detta kan ske, det är ett beslut fattat totalt utan helhetssyn. Det här är absolut inte slutet av processen, säger föreningen­s ordförande Gunilla Almered Olsson.

Inte heller miljö- och byggnadsnä­mnden i Kungälvs kommun är positiva till länsstyrel­sens beslut och en överklagan rörande deponin är redan inlämnad till Mark och miljödomst­olen.

 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden