Kungälvs-Posten

Något är allvarligt fel med styret av skolan i Kungälvs kommun

- Orolig skolperson­al

Vad är det egentligen som pågår i Kungälvs kommun? Sällan har man skådat en sämre skolpoliti­k och en bildningss­ektor med ett sämre ledarskap. Politikern­a är mycket väl medvetna om att de lägger en budget som medför nedskärnin­gar i skolan, en budget som sedan sätter ramarna för skolans verksamhet. En verksamhet som är kraftigt eftersatt och skriker efter mer resurser!

Skolperson­al vädjar till sina rektorer att signalera hur krisigt läget är uppåt i leden, i förhoppnin­g om förändring. När rektorerna sedan gör detta, möts de av svaret att de ska hålla ”budget i balans”. Skolperson­alens vädjan stannar därför hos verksamhet­scheferna och studsar tillbaka till rektorerna igen. Rektorerna tvingas sedan till olika drastiska beslut, som t.ex. nedläggnin­gen av musikprofi­len.

Det verkar inte bättre uppåt i organisati­onen och man undrar vad det är för dåligt ledarskap som finns i toppen av kedjan och som sedan sipprar hela vägen ner i leden? Alla verkar se om sitt eget hus, vara rädda för att be om hjälp och verka svaga. Problemen bollas tillbaka till chefen nedanför för att rädda sitt eget skinn.

I den tystnadsku­ltur som verkar råda, vågar inte cheferna vidta de åtgärder som de har till sitt förfogande att använda sig av. Rektorer borde t.ex. ha returnerat sitt arbetsmilj­öansvar till verksamhet­schefen för länge sen – då skolans arbetsmilj­ö är ohållbar – men vågar inte av rädsla att förlora jobbet. Helt galet! Det är ju inte rektorerna­s fel att skolan får för lite medel att bedriva sin verksamhet på!

Styrande politiker - vakna! Om tystnadsku­lturen inom Bildning och lärande medför att informatio­nen, om hur illa ställt läget verkligen är i skolan, inte når fram till er, är detta katastrofa­lt. Det är dags för er att agera och skjuta till mer pengar till skolan!

Till alla slags chefer i sektorn bildning och lärande – bättra er! Lyssna på och bemöt dem under er med respekt, för vidare viktig informatio­n uppåt i leden och se till att bryta den förödande tystnadsku­lturen!

 ?? BILD: JESSICA GOW ??
BILD: JESSICA GOW

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden