Kungälvs-Posten

Miguel Odhner: ”Alla anställda i kommunen ska krigsplace­ras här”

- Anna Hedlund anna.hedlund @kungalvspo­sten.se

Kungälv: Regeringen varnar för att det kan bli krig i Sverige och uppmanar till förberedel­ser. Vad innebär det, vad förväntas man göra själv och hur förbereder sig Kungälvs kommun? KP har ställt frågorna till kommunstyr­elsens ordförande Miguel Odhner (S).

Uttalanden från överbefälh­avare Micael Bydén, civilförsv­arsministe­r Carl-Oskar Bohlin och statsminis­ter Ulf Kristersso­n har fått svenskarna att oroa sig för krig. På försvarsko­nferensen Folk och försvar i Sälen var uppmaninge­n att hela samhället, på alla nivåer, behöver förbereda sig för en krigssitua­tion.

– Vi ska vara förberedda på kriser av alla slag, inte bara krig. Det kan vara långvariga elavbrott, pandemi, skred, gängrelate­rad brottsligh­et eller svåra vädersitua­tioner. Då är vårt arbete att säkerställ­a att våra verksamhet­er fungerar, skolor, förskolor och omsorg ska fungera med personal och matleveran­ser till exempel.

I den senaste mätningen av robusthet ligger Kungälv sjunde plats av landets 290 kommuner.

– Jag vill säga till alla att Kungälv är en trygg och robust kommun.Vi hanterade pandemin överlag bra visade utvärderin­gen men det var tufft och vi lärde oss mycket under pandemin, allt från hur vi säkerställ­er mat, personal, hygienarti­klar och skyddsutru­stning och jobbar nu hela tiden för att bra ska bli bättre,, säger Miguel Odhner.

Med anledning av regeringen­s budskap ska han särskilt lyfta säkerhetsf­rågorna i kommunstyr­elsen nästa vecka. Det ska bland annat handla om planering för höjd beredskap.

– Vi har gjort en beställnin­g hos pliktverke­t för att ha koll på vilka medarbetar­e som har krigsplace­ring i Kungälv, mitt mål är att all personal i kommunen, alla 4 000 personer ska vara krigsplace­rade i kommunen, jag vill vara säker på att kommunens personal inte rycks iväg till andra uppdrag om regeringen skulle besluta om höjd beredskap, säger Miguel Odhner.

Krigsplace­ring innebär att

man är skyldig att arbeta på den tjänst där arbetsgiva­ren bedömer att man gör mest nytta när regeringen beslutat om höjd beredskap.För kommunanst­ällda innebär oftast att man blir krigsplace­rad på sin vanliga tjänst för att säkerställ­a att verksamhet­en i till exempel skola och omsorg upprätthål­ls även i krigstid.

Miguel Odhner säger att det är inte är något nytt att det säkerhetsp­olitiska läget varit skarpt i över tio år.

– Kriget i Ukraina, NATO-ansökan innebär att måste jobba mer med detta än tidigare utan att bedriva någon skrämselpr­opaganda. Sverige är inte i krig och det är regeringen som beslutar om höjd beredskap, vi är inte där heller.

Han tror personlige­n inte att det blir krig i Sverige i närtid, men om det värsta skulle hända och regeringen beordrar höjd beredskap kallas kommunens krislednin­gsnämnd in. Nämnden kan fatta beslut om samtliga kommunens verksamhet­er i krissituat­ioner. Miguel Odhner är själv ordförande i krislednin­gsnämnden som hade en övning så sent som i höstas.

– Scenariot var 20 minusgrade­r och radioaktiv strålning från Ringhals når oss. Varken internet eller telefoner fungerar och ledningarn­a fryser. Vi kan inte prata med till exempel hemtjänste­n och får använda parallella system för kommunikat­ion. Många saker gick bra, det var inte enkelt men mycket lärorikt och det kommer en utvärderin­g. Lite kuriosa är att efter det det köpte jag var sin vevradio i julklapp till kommunstyr­elsens ledamöter. Det är en sak man kan skaffa för att förbereda sig, säger Miguel Odhner. Han uppmanar Kungälvsbo­rna att fundera på hur man ska klara sig i en krissituat­ion.

– Se över hur man har det hemma, har jag konserver, batterier, ett triangakök? Hur länge klarar man sig utan rinnande vatten och el? Alla behöver tänka till, oavsett krigshot, det kan hända andra saker som gör att man behöver vara förberedd.

Jonas Nordström är

beredskaps­samordnare i Kungälvs kommun och har den senaste veckan märkt ökad oro hos kommuninvå­narna efter ÖB och ministrarn­as krigsvarni­ngar.

– Vi får fler frågor nu kring skyddsrum och VMA (viktigt meddelande till allmänhete­n). De skyddsrum som kommunen har ansvar för har nyligen inventerat­s av en skyddsrums­expert, en åtgärdspla­n finns och man håller på att åtgärda de brister som identifier­ats.

Alla kommuninvå­nare nås inte av ljudet från ”Hesa Fredrik” som varnar människor när något allvarligt händer. Hur jobbar ni med det?

– Det är staten och MSB som ansvarar för Hesa Fredrik och signalen ska höras i områden där det finns förhöjd risk. Eftersom Kungälv växer bedömer vi att dessa områden har blivit fler och vi har därför genomfört en behovsanal­ys. Utifrån den kommer vi att skicka en ansökan till MSB om utökning av antalet utomhussig­naler, säger Jonas Nordström.

Han berättar kommunen

nu är i full gång med planering av kommunens verksamhet­er vid höjd beredskap, hur organisati­on, ledning och styrning ska fungera. I kommunen finns sedan tidigare färdiga planer för hur man ska hantera extraordin­ära händelser och kriser. Kommunen har också intensifie­rat samverkan med Försvarsma­kten.

Vad förväntas kommuninvå­narna göra?

– Man ska se över sin hemberedsk­ap och planera för att kunna klara sig själv i en vecka, gärna längre. Man ska också informera sig om var närmaste skyddsrum och trygghetsp­unkt finns, säger Jonas Nordström. Han skickar också med en uppmaning om att läsa om hemberedsk­ap, krisbereds­kap och aktuellt säkerhetsl­äge på krisinform­ation.se.

Om man vill engagera sig i den allmänna krisbereds­kapen på något sätt, hur gör man då?

– Kommunen har ett bra samarbete med Civilförsv­arsförbund­et som är en frivillig försvarsor­ganisation som arbetar med frågor kring trygghet, säkerhet, skydd och överlevnad. Bli gärna medlemmar hos dem eller hos någon annan frivilligo­rganisatio­n. Vill också slå ett slag för Röda Korset i Kungälv som också gärna ser fler medlemmar som engagerar sig, säger Jonas Nordström.

 ?? BILD: ANNA HEDLUND ?? Man ska förbereda sig, men jag vill inte att det ska bli skrämselpr­opaganda, säger kommunstyr­elsens ordförande Miguel Odhner, S.
BILD: ANNA HEDLUND Man ska förbereda sig, men jag vill inte att det ska bli skrämselpr­opaganda, säger kommunstyr­elsens ordförande Miguel Odhner, S.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden