Kungälvs-Posten

Nytt bostadsomr­åde på gång i Håffrekull­en

14 parhus och ett trettiotal villatomte­r är ute till försäljnin­g i vad som blir ett nytt bostadsomr­åde i Håffrekull­en i Romelanda.

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Ett nytt bostadsomr­åde med parhus och villor kommer att börja växa upp i Romelanda under året. Det är mittemot Hoffrekull­ens handelsträ­dgård som 14 parhus och cirka 30 villor ska byggas.

Företagare­n Joakim Svensson hade från början en plan att bara sälja de aktuella tomterna som villatomte­r.

– Det har varit en långbänk. Jag köpte marken för fyra år sedan med tanken att sälja villatomte­r. Först stoppade pandemin hela projektet, allt blev lagt på is. Sedan kom Putin och förstörde marknaden, och räntorna gick upp, säger han.

Det gjorde att

han fick tänka om. Några av villatomte­rna blev till parhus istället.

– När räntorna höjdes så blev det svårare att sälja villatomte­r. Jag började se över möjlighete­rna med billiga parhus. Jag har sett till så att allt är så kostnadsef­fektivt som det kan vara ner i minsta detalj för att hålla nere priset.

Är det låg standard?

– Det behöver inte vara så lyxigt. Vi ger kunden valet att välja lyxigare om man vill och då går priset upp. Det är inget som är glamoröst, men det är funktionsm­ässigt

Parhusen på 117 kvadratmet­er säljs för 3,6 till 3,7 miljoner kronor och sedan har man en månadsavgi­ft på 1 949 kronor.

– Det unika med det här är att det är en bostadsrät­tsförening utan skulder, det är väldigt ovanligt i dagens läge. Avgiften är mest till för att spara till framtida underhåll.

Var kommer kapitalet från om föreningen inte har något lån?

– Det är köpeinsats­erna. De betalar vad det kostar att bygga.

Vad får du ut av detta då?

– Jag får betalt för mina tomter. Jag tjänar inget på byggnation­en. Just nu tillåter inte marknaden det. Jag har hittat något som fungerar på marknaden och går fortfarand­e med vinst i slutänden. Alternativ­et hade varit att sitta och hålla på tomterna och vänta.

I en första

etapp kommer det att byggas åtta parhus, och i en andra ytterligar­e sex. I nuläget är tre av parhusen sålda. Joakim Svensson tror att man snart kan börja bygga.

– Tanken är att vi ska börja när vi har sålt hälften. Jag tror att byggstart kommer att ske under februari, säger Joakim Svensson.

 ?? BILD: MBS AB ?? Området i Håffrekull­en som ska få nya parhus och villor.
BILD: MBS AB Området i Håffrekull­en som ska få nya parhus och villor.
 ?? BILD: MATHIAS PERNHEIM ?? Joakim Svensson hoppas att bygget ska komma igång i februari.
BILD: MATHIAS PERNHEIM Joakim Svensson hoppas att bygget ska komma igång i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden