Kungälvs-Posten

Till minne av Elisabeth Birath

- BILD: JOSEPHINE BIRATH Eréne Hallberg i Båstad

Eréne Hallberg skriver minnesord om sin väninna Elisabeth Birath som gick bort vid 90 års ålder i oktober 2023. Närmast sörjande är sonen Johan och dottern Anna med familjer.

Det är minst 80 år sedan Elisabeth och jag träffades. Sedan dess har vi hållit kontakten. Det har varit en tid med både roligt och inte roligt men Elisabeth har förblivit den hon alltid varit - kavat kvinna medskinn på näsan. Under våra år på flickskola­n i Borås sågs vi dagligen och på fritiden hade vi mycket roligt tillsamman­s. Även om avståndet ökade när vi flyttade till andra orter fanns alltid kontakten.

Elisabeth var en

duktig textillära­re. Även på äldre dagar när jag skickade jul och påskkort i form av någon textil pryl satte hon betyg på den.

Tyvärr drabbades Elisabeth av stroke i tidig ålder men blev inte mindre kavat för det. De myndighete­r som hon hade att göra med fick klart för sig att hon visste vad som gällde och hon hade koll på både beslut och att besluten följdes upp och verkställd­es rätt.

Det var också

hon som höll reda på oss i gänget från skoltiden. Vi tappade tack vare henne inte kontakten som vi annars hade gjort. Hon tog tillfället i akt att samla oss. Hon bestämde helt enkelt att jag skulle stanna över i Kungälv och gå på krogen med henne när jag var på väg till Oslo! Vi hälsade på henne när hon var på rehab utanför Båstad . Efter att jag varit på ett barndop i närheten av Kungälv och skulle titta in överraskad­e hon med att ha samlat hela gänget till lunch. Det var bara hon som gjorde sånt.

Hon kom på

vår bjudning i Flädie i början av 2000-talet. När myndighete­rna i Kungälv inte beviljade henne assistens och resa med färdtjänst tog hon helt enkelt taxi för fem timmar i vardera riktningen. Hedersgäst bland 110 andra höll hon tal och stannade till festens slut.

Jag är tacksam att jag fått ha Elisabeth som vän och förtrogen i så många år. Hon var outstandin­g!

(0–2)

Mål:

Moa Ellefsen, Emma Kronberg och Felicia Larsson.

Publik:

282.

 ?? ?? Eréne Hallberg skriver minnesord om sin väninna Elisabeth Birath .
Eréne Hallberg skriver minnesord om sin väninna Elisabeth Birath .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden