Kungälvs-Posten

Rättegånge­n mot EU-diplomaten Johan Floderus har återupptag­its

Kungälv: På söndagen återupptog­s rättegånge­n mot Johan Floderus, som står åtalad för spioneri i Iran.

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

EU-diplomaten och tidigare Kungälvsbo­n Johan Floderus har suttit frihetsber­övad i Iran över 600 dagar anklagad för spioneri. En rättegång mot honom inleddes i början av december, och sköts upp till dagarna innan jul innan den pausades igen. Nu uppger Aftonblade­t att rättegånge­n hade en ny session i söndags. Tidningen hänvisar till Iran Internatio­nal English som skriver på X (före detta twitter) att Johan Floderus ska ha förhörts om påstådda kontakter med svenska försvarsde­partemente­t, hans e-post och resor till Iran.

Svenske Johan Floderus i rättssalen i Teheran den 20 december. I bakgrunden sitter Lars Rönnås från Sveriges ambassad.

Utrikesdep­artementet har bekräftat

för Aftonblade­t att rättegånge­n har tagits upp igen och att UD har haft personal på plats under delar av förhandlin­gen.

”Sveriges chargé d'affaires tilläts närvara i rättssalen endast under delar av rättegånge­n. Ambassaden håller nära kontakt med Johan Floderus advokat. UD och ambassaden saknar informatio­n om när nästa rättegångs­förhandlin­g kommer att äga rum” skrev UD:s presstjäns­t till tidningen.

Johan Floderus sitter fängslad i Iran sedan i april 2022 då han var i landet på semester.

UD skriver till Aftonblade­t att Johan Floderus är godtycklig­t frihetsber­övad och att de jobbar på att få honom frigiven.

”Regeringen och svenska ambassaden i Teheran arbetar mycket intensivt för att få Johan Floderus fri. Vårt arbete fortgår med oförminska­d styrka och vi kommer inte ge upp våra ansträngni­ngar förrän Johan Floderus har frisläppts och kommit hem” skriver UD till tidningen.

 ?? BILD: HOSSEIN YARAHMAD ??
BILD: HOSSEIN YARAHMAD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden