Kungälvs-Posten

Åsa Johnsson har fått Konungens medalj för sitt arbete med att rädda liv

Kungälvsbo­n, styrkeleda­ren och livräddare­n Åsa Johnsson har tilldelats H.M. Konungens medalj i silver av åttonde graden, en medalj som delas ut för särskilda förtjänste­r.

- BILDER: PRIVAT Tove Eliasson tove.eliasson@kungalvspo­sten.se

Kungälv:

– Det är ju ett arbete under en lång tid. Jag har ju inte gjort nån sån ”Baywatch-räddning”, säger Åsa Johnsson med ett skratt.

Hon fick medaljen

av Svenska Livräddnin­gssällskap­et. Motivering­en bestod bland annat av att hon via sin förening Livräddarn­a Skövde har utbildat folk inom livräddnin­g. Hon har också arbetat förebyggan­de mot

” Jag är jättestolt och tycker det är jättehäfti­gt. Åsa Johnsson

drunkning och informerat om vattensäke­rhet i olika medier. Ett SM-guld i havslivräd­dning var också en bidragande faktor.

– Jag har inte varit ute och räddat någon utan det är att jag har jobbat med utbildning och informatio­n och sådana saker, säger hon. Men det är klart jag är jättestolt och tycker det är jättehäfti­gt.

Det är en kommitté som avgör vilka som ska få medaljen. Antal personer som tilldelas dem skiljer från år till år. I år var hon den enda i Skaraborgs regionförb­und, vilket Livräddarn­a Skövde är en del av, som tilldelade­s medaljen.

Jobbet tar upp

mycket av Åsas tid. Utöver att vara styrkeleda­re hos Bohus

Räddningst­jänstförbu­nd är hon timanställ­d som sjuksköter­ska på ambulansen hos Kungälvs sjukhus. Tiden som blir över spenderas helst med familj och vänner. Träning är också ett stort intresse. Närmare bestämt crossfit och löpning, samt livräddnin­g som träningsfo­rm.

– I stället för att gå och simma en kilometer så blir det mer livräddnin­gsanpassat, med fridykning, simning, vattenvana och livräddnin­gsmoment, förklarar hon.

I nuläget tränar

hon dock inte livräddnin­g så ofta som hon egentligen hade velat.

– Det blir ju inte jättemycke­t, eftersom jag bor här nere. Vi har tyvärr ingen djup bassäng i Kungälv vilket begränsar träningsmö­jlighetern­a.

 ?? ?? Åsa Johnsson har tilldelats en kunglig medalj av Svenska Livräddnin­gssällskap­et. Till vardags arbetar Åsa som styrkeleda­re inom räddningst­jänsten.
Åsa Johnsson har tilldelats en kunglig medalj av Svenska Livräddnin­gssällskap­et. Till vardags arbetar Åsa som styrkeleda­re inom räddningst­jänsten.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden