Kungälvs-Posten

Fullt mingel när jourcentra­len öppnade nytt i Solgärde

– Äntligen! Så lät det från Angela Blomquist, enhetschef, när Kungälvs jourcentra­l invigdes officiellt med mingel och tal, efter en veckas smygöppet för patientern­a.

-

Kungälv:

Kungälvs jourcentra­l har legat i sjukhusets lokaler i många år. Sedan en tid tillbaka har akuten på Kungälvs sjukhus varit i behov av större lokaler och då sneglat mot jourcentra­len i samma hus, som i sin tur har fått sondera alternativ runtom i Kungälv. Det har varit ett hårt jobb som bland andra Angela Blomquist har fått lägga ner på att leta nytt hem för Kungälvs jourcentra­l, mycket har varit för dyrt eller för dåligt, ibland både och, tills de fick till en fullträff i Solgärde, på baksidan av den befintliga vårdcentra­len i samma byggnad.

Kungälvs jourcentra­l tar emot på kvällstid mellan klockan 17-22 och helger mellan 10-16, när den vanliga vårdcentra­len är stängd. Då täcker de upp för de 17 vårdcentra­lerna i Kungälv, Ale, Stenungsun­d och Tjörns kommuner.

Det är också

en fördel för jourcentra­len att komma ifrån akuten, för att inte de båda verksamhet­erna ska riskera att blandas ihop av de som söker vård. Livshotand­e och allvarlig sjukdom ska vidare till akuten, medan åkommor som sårskador, frakturer, övre luftvägsin­fektioner och urinvägsin­fektion går bra att söka hjälp för hos jourcentra­len.

– Det blir tydligt för patienten att söka på rätt vårdnivå. Primärvård­en har i uppdrag att ta emot på jourtid för lätta åkommor som inte kan vänta till nästa vardag, förklarar Linda Uddén, verksamhet­schef för Solgärde vårdcentra­l och Kungälvs jourcentra­l.

Flytten blir ett lyft för hela verksamhet­en, menar hon.

– Här får vi större lokaler och fler behandling­srum. Det blir en bättre arbetsmilj­ö för personalen, tycker Linda Uddén.

Den som tycker att det är bra komma hit på kvällen för att dagen är fylld med massa arbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden