Kungälvs-Posten

Caroline Eliasson har hela havshotell­et i sin hand

- Anna Hedlund anna.hedlund@kungalvspo­sten.se

Marstrand: Efter ett halvår som VD för Marstrands havshotell är Caroline Eliasson given på maktlistan – men ordet makt är hon inte så förtjust i. – Jag tror mer på den mjuka framtoning­en, men det är väldigt roligt att vara med och påverka, säger hon.

I juni tog Klöveröbon Caroline Eliasson över som vd på havshotell­et där hon varit med sedan hotellet öppnade för 14 år sedan.

Sedan dess har Caroline haft de flesta arbetsuppg­ifter som finns på ett hotell, från reception till hotellchef, och hon kan verksamhet­en – och Marstrand – utan och innan.

– Eftersom jag är född och uppvuxen här och har varit med på havshotell­et från start så är det förstås jätterolig­t att vara med och påverka utveckling­en av Marstrand. Jag är fortfarand­e ganska ny på min post och har kanske inte riktigt hunnit komma in i alla nätverk där man kan påverka ännu, säger Caroline Eliasson.

Hon värjer sig lite mot ordet makt, vill hellre kalla det inflytande, men märker också att folk lyssnar på vd:n för en stor verksamhet som Marstrands havshotell.

– För både företag och grannar här ute är samverkan det allra viktigaste sättet att påverka. Vi har mycket goda samarbeten med många företag i Marstrand och det är det som ger resultat för en framgångsr­ik destinatio­n, tror jag. Tillsamman­s kan vi påverka till exempel politiken, där vi är väldigt beroende av rätt beslut. Politiska beslut tar lång tid och ibland blir det bakslag, till exempel att Marstrands­expressen tas bort. Det är ett slag i magen för oss och vår personal att man inte kan åka samma buss hela vägen hit. Det beslutet är för mig en gåta, säger Caroline som i nästa andetag lyfter allt positivt som hänt de senaste tio åren.

Bland annat att Marstrands verksamhet­er numera inte bara har sommarsäso­ngen att förlita sig på.

– Det inte bara fyra veckor mitt i sommaren, nu har vi har till exempel hummersäso­ngen som lockar mycket folk, speciellt från Stockholms­sidan och mycket utländska turister. Och julen är numera en egen säsong med julmarknad och julbord. Nya säsonger gör stor skillnad för hela Marstrand.

” Det inte bara fyra veckor mitt i sommaren, nu har vi har till exempel hummersäso­ngen som lockar mycket folk Caroline Eliasson

Under flera år, med bland annat pandemi, har det varit generellt svårt att hitta personal till hotelloch restaurang­branschen. Nu ser det dock ljusare ut och Caroline Eliasson är mån om att havshotell­et ska vara en välmående arbetsplat­s.

– Vi har pratat mycket om hur vi tar hand om varandra på jobbet. Vi har skapat nya värdeord ihop, tillsamman­s, engagemang och livskvalit­et. När man arbetar här ska man må bra, både under sin arbetstid och i övriga livet. Allt vi gör här gör vi tillsamman­s, och vi jobbar mycket på att stärka oss som personalgr­upp, säger Caroline Eliasson.

Omsorgen om miljön står också på agendan för havshotell­ets vd. Nu tas ett nytt steg mot ett mer klimatsmar­t hotell, från första februari finns inga spa-tofflor på hotellet längre.

– Det är ett val som vi gör för miljön. Vi kommer inte längre att skicka 96 000 tofflor till tvätt varje år. Vad jag vet är vi det andra hotellet i Sverige, efter Varbergs kusthotell som tar bort tofflorna. Vill gästerna ha tofflor får de gärna ta med sig själva, eller köpa här, säger Caroline.

Hon har också planer och nya idéer för Marstrands Havshotell och berättar att de just nu rustar upp hotellrumm­en i den äldre delen av hotellet.

– Det var nödvändigt och görs nu under vintern. Vi jobbar också med nya koncept i restaurang­en, det är två saker som kommer att märkas framöver. Det finns fler planer men det vill jag hålla lite hemligt än så länge, säger Caroline Eliasson.

 ?? BILD: ANNA HEDLUND ?? Caroline Eliasson, vd på Marstrands havshotell.
BILD: ANNA HEDLUND Caroline Eliasson, vd på Marstrands havshotell.
 ?? BILD: ANNA HEDLUND ??
BILD: ANNA HEDLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden