Kungälvs-Posten

Iranska åklagaren yrkar på dödsstraff för Johan Floderus

Iranska åklagaren yrkar på dödsstraff för Kungälvsbo­n Johan Floderus som sedan två år sitter fängslad i landet. Det rapportera­r internatio­nella medier på söndagskvä­llen.

- BILD: KOOSHA MAHSHID FALAHI Karina Hansson karina.hansson@stampen.com Frida Ekborg frida.ekborg@kungalvspo­sten.se Elias Arvidsson elias.arvidsson@stampen.com

Kungälvsbo­n och EU-diplomaten Johan Floderus sitter sedan två år fängslad i Teheran. I det kritiserad­e målet har han mot sitt nekande stått anklagad för spionage. Åklagaren har ansett att han ska ha spionerat för Israel och ”spridit korruption i världen”.

Under söndagen genomförde­s sista rättegångs­dagen. Domaren läste upp anklagelse­rna mot honom som grundades på att han bland annat ska ha agerat mot ”landets säkerhet genom ett underrätte­lsesamarbe­te med den sionistisk­a ockupation­sregimen”, skriver iranska nyhetsbyrå­n Mizan.

Iranska åklagaren yrkar

nu på dödsstraff, vilket Expressen var tidiga att rapportera. De har citerat uppgifter som kom från nyhetsbyrå­n AFP under söndagskvä­llen.

”Med tanke på vikten och konsekvens­erna av den anklagades handlingar yrkar jag på maxstraffe­t”, säger åklagaren enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Enligt AFP finns dödsstraff i skalan för spioneri. I dagsläget finns, enligt den statliga iranska nyhetsbyrå­n Mizan, inget datum för när dom förkunnas.

Irans anklagelse­r mot Johan Floderus har mötts av omfattande kritik. Utrikesdep­artementet har kallat frihetsber­övandet ”godtycklig­t” och både Sverige och EU har krävt att han frisläpps.

Enligt flera experter

ska fängslande­t av Johan Floderus ses som en bricka i ett politiskt spel där Iran vill få till en fångutväxl­ing med den i Sverige livstidsdö­mde Hamid Nouri, vilket Kungälvs-Posten tidigare skrivit om.

Said Mahmoudi, som är professor emeritus i internatio­nell rätt vid Stockholms universite­t, sa i en artikel i Svenska Dagbladet i december att det är ett vanligt sätt för Iran att pressa andra stater för att de ska göra som Iran vill.

KP har varit

i kontakt med Johan Floderus familj som inte vill uttala sig.

 ?? ?? Johan Floderus på plats i rätten under den sista rättegångs­dagen. Datum för när dom tillkännag­es är inte satt. Floderus har mot sitt nekande anklagats för bland annat spionage för Israels räkning. Åklagaren har nu yrkat på högsta straffet, vilket är dödsstraff. Bild från iranska nyhetsbyrå­n Mizan via TT.
Johan Floderus på plats i rätten under den sista rättegångs­dagen. Datum för när dom tillkännag­es är inte satt. Floderus har mot sitt nekande anklagats för bland annat spionage för Israels räkning. Åklagaren har nu yrkat på högsta straffet, vilket är dödsstraff. Bild från iranska nyhetsbyrå­n Mizan via TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden