Kungälvs-Posten

Unik båt från Kornhall ställs ut på båtmässan

- Frida Ekborg frida.ekborg@kungalvspo­sten.se

Båtmässan i Göteborg invigs på fredag. Deltar gör båtbyggare­n Michael Jessing, som ställer ut en gammal klassiker i nytt format – något som är helt unikt. – Det finns ingen som bygger Andungar i plast idag. Det är bara jag i hela världen, säger han.

Lördagen innan båtmässan är Kornhalls varv, som ligger bredvid färjan i Harestad, officiellt stängt. Men innanför de låsta grindarna pågår ett intensivt jobb i hall E.

– I fredags morse kom den färdiga båten, då hade jag jobbat i 26 timmar. Sedan har jag jobbat 16 timmar varje dag den här veckan, säger Michael Jessing, som har mycket att förbereda innan båtmässans invigning på fredag.

Båten – Kornhallsa­ndunge – har blivit lite försenad på grund av kontrollmä­tningar, men nu har den fått grönt ljus till mässan.

– Vi har haft en mätman här två gånger och fått bygga om båten två gånger. Enligt tävlingsre­glerna var måtten fel, men denna ska stämma exakt, säger Michael Jessing, trots att den inte har kontrollmä­tts ännu.

– Det tar vi på mässan. Michael Jessing är född i

Långesjö, en liten fiskeort mellan Grebbestad och Fjällbacka, och var bara sex år när han började segla optimistjo­lle. Nästan direkt började han med kappseglin­g, ett intresse som därefter följt honom hela livet.

– Jag har haft många och stora framgångar i kappseglin­g i SM och VM och kappseglat i över 50år. Båtar är min passion, det jag brinner för. Speciellt segelbåtar, säger han.

Idag driver han Göteborgs båtfinsnic­keri med fem heltidsans­tällda och flera inhyrda. Företaget reparerar båtar, gör möbler och tillverkar intarsier. Via det nya bolaget Kornhallsa­ndunge AB ska han nu också börja tillverka Andungebåt­ar i plast.

– Andunge är en norsk träbåt från början och den första tillverkad­es 1944. Det är en dagseglare som var modern på den tiden. Du kan segla ensam, två, hela familjen eller kappsegla. Den är inte så djupgående och enkel att sköta, säger han.

Det var för sex-sju år sedan som han stötte på en Andunge för första gången då han gjorde ett hembesök hos en kund i ett annat båtärende. Kunden hade en Andunge i ganska dåligt skick som Michael Jessing bad om att få renovera. Och det var så det började. Efter några år köpte han en norsk Andunge i plast som han började konstruera och bygga om. Den ställde han sedan ut på båtmässan förra året och fick många positiva reaktioner.

– Jag har gjort i ordning mycket. Det är en gammal Andunge som blivit en ny modern kappseglin­gsbåt. Allt som är på provbåten har jag konstruera­t om. Den kommer bli snabb, för jag har ändrat skrovforme­n lite.

Och det är utifrån den modellen som båten nu ska börja nytillverk­as. 25 stycken om året har företaget kapacitet för. Hade den varit i trä hade siffran istället varit en om året.

Michael Jessings Andunge är den första nya som tillverkat­s på 30 år. I Norge slutade man bygga båten år 1980 och i Sverige i början av 90-talet.

– Så det är verkligen en historisk båt, men som vi moderniser­at, säger han.

 ?? ?? Michael Jessing driver Göteborgs båtfinsnic­keri och Kornhallsa­ndunge AB.
Michael Jessing driver Göteborgs båtfinsnic­keri och Kornhallsa­ndunge AB.
 ?? BILDER: FRIDA EKBORG ??
BILDER: FRIDA EKBORG
 ?? ?? Andungen när den tillverkas i Dingle.
Andungen när den tillverkas i Dingle.
 ?? ?? Veckan innan båtmässan har varit intensiv och full med jobb.
Veckan innan båtmässan har varit intensiv och full med jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden