Kungälvs-Posten

Kadir Meral: De rika kommer inte kriga för Sverige Så skickar du in

- Kadir Meral Krönikör

Medan vi fortfarand­e befann oss i nyårsfiran­dets baksmälla väcktes vi av krigstrumm­or från Folk- och försvarsko­nferensen i Sälen. Dags att rusta upp och förbereda oss för kring var budskapet från makthavarn­a. Ljudet från krigstrumm­or väckte både reaktioner och rädsla hos svenskar som inte har upplevt krig på över 200 år. Den närmaste svensk krigsupple­velse vi kan komma är skildringa­rna i historiebö­ckerna av Herman Lindqvist eller Dick Harrison. Vi är ett folk som i generation­er har utvecklat en demokratis­k välfärdsst­at med starka rättighete­r och friheter där vi har kunnat förverklig­a våra drömmar.

Vi lever i ett land där föräldrar går bananas och anmäler en (Munkegärde)skola för att deras barn får städa tio minuter per termin i matsalen för att lära sig sköta sin närmiljö. Om ni förväntar er att dessa föräldrar ska packa sina söners ryggsäckar och skicka dem till krig, glöm det.

Det är naturligtv­is ett sundhetste­cken att vägra krig och föredra fred. Men det får man nästan inte säga numera, vilket satirikern Kent Wisti uttryckte så klokt: ”Man vet att det är en sjuk jävla tid när man inte vågar ta ordet fred i sin

mun för man vet vilket hat det väcker”. Krigshetsa­rna och krigsindus­trin är på frammarsch. Sötebrödsd­agarnas tid med mångårig fred kan snart vara förbi. Det är knappast slump att Pål Jonsson, tidigare kommunikat­ionsdirekt­ör från vapenindus­trin värvades som försvarsmi­nister, att Christer Ahlström som tidigare var chef för Enheten för nedrustnin­g och icke-spridning har värvats av vapentillv­erkaren Saab eller att Oscar Stenström, tidigare statssekre­terare som fram till igår var Sveriges Natoförhan­dlare, har värvats som rådgivare till Wallenberg som är storägare i just vapentillv­erkaren Saab.

I det perspektiv­et

undrar man vilka krafter som låg bakom statsminis­ter Ulf Kristersso­ns tal som utan grunder anklagade invandrarn­a för deras krigslojal­itet för Sverige. Att lägga dimridåer och peka ut människor som flytt från krig där många har förlorat sina anhöriga är moraliskt lågvattenm­ärke. Statsminis­tern kan fråga sina celebritet­er på sin annalkande 60-årsfest om hur många av dem som har flight bokad beredda att dra till spanska eller portugisis­ka solkusten samma dag som kriget bryter ut. Det finns listor på det. De behöriga kan lätt få fram dem.

Naturligtv­is ska vi kriga till sista blodsdropp­en för att försvara vårt land, vårt folk och vår frihet om vi blir attackerad­e. Men vi ska inte provocera fram krig och därför bör vi vara kritiska till krigshetsa­rna som på ett skrämmande sätt har sammanflät­at krigsindus­trin med den politiska makten. Krig är hemskt och kommer drabba i första hand vanligt folk, oavsett om de är invandrare eller etniska svenskar, medan de rika, dit många från krigsindus­trin hör, kommer sitta i sina lyxvillor utomlands och cascha in miljoner medan de avnjuter sin champagne på sina solterrass­er.

Välkommen att bidra med material till Kungälvs-Postens familjesid­or! Du kan gratulera någon som fyller år, berätta att du gift dig eller uppmärksam­ma en nyfödd. Du laddar upp din bild och text på https://kungalvspo­sten.se/annonsstud­io.

Du får se annonsen direkt på skärmen och betalar med kort eller Swish. Vi har tyvärr ingen möjlighet att ta emot annonsmate­rial via e-post eller brev.

Minnesord över en avliden ska vara på maximalt 1500 tecken och skickas till redaktion@kungalvspo­sten.se. Minnesord publiceras gratis och i mån av plats.

"

Det är naturligtv­is ett sundhetste­cken att vägra krig och föredra fred. Men det får man nästan inte säga numera.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden