Kungälvs-Posten

”Iran utövar hårt tryck på svenska regeringen”

- Anna Hedlund anna.hedlund@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Irankännar­en Rouzbeh Parsi är inte förvånad över att åklagaren i Iran yrkar på dödsstraff för fängslade John Floderus från Kungälv. Johan är ett spelkort för Iran som bara är användbart så länge han är vid liv, menar Rouzbeh Parsi.

På sista rättegångs­dagen yrkade åklagaren på dödsstraff för den 33-årige EU-diplomaten Johan Floderus från Kungälv.

Åklagaren påstår att Johan Floderus har bedrivit ”väldigt intensivt underrätte­lsearbete” för Israels räkning och förordar därför dödsstraff. Uppgiftern­a kom från den iranska statliga nyhetsbyrå­n Mizan på söndagen. Johan Floderus advokater har nu en vecka på sig att svara på yrkandet.

Irankännar­en Rouzbeh Parsi, chef för Mellanöste­rn- och Nordafrika­programmet vid Utrikespol­itiska institutet, tycker inte att det är förvånande att åklagaren i Iran yrkar på dödsstraff.

– De har en rättsproce­ss med en egen logik och för Irans del består den logiken i att yrka på dödsstraff. Detta handlar om att utöva så hårt tryck som möjligt på den svenska regeringen för att få loss en iransk person som sitter fängslad i Sverige, säger Rouzbeh Parsi.

Han bedömer i likhet med flera andra experter, att Iran vill få till en fångutväxl­ing mellan den i Sverige livstidsdö­mde Hamid Noury och svenskarna Johan Floderus och Ahmadreza Djalali.

Båda är fängslade i Iran och Ahmadreza Djalali, tidigare läkare på Karolinska dömdes till, ett ännu inte verkställt, dödsstraff 2017.

Hamid Noury dömdes 2022 för att ha varit inblandad i massavrätt­ningar i ett Iranska fängelse i slutet på 1980-talet. Han är dömd för grovt folkrättsb­rott och sitter fängslad på livstid i Sverige.

Enligt Rouzbeh Parsi har Sveriges regering i det här läget två vägar att hantera situatione­n.

– Dels finns möjlighete­n att benåda, dels att låta en dömd person avtjäna straffet i sitt hemland, i Nourys fall Iran. I det här fallet skulle man göra det väl medvetna om att han skulle släppas fri i Iran. Det han sitter fängslad för i Sverige har aldrig klassats som ett brott i Iran. Hur ser du på risken att Johan Floderus döms till dödsstraff och Iran verkställe­r straffet?

– Om utgångspun­kten är att använda

"De har en rättsproce­ss med en egen logick och för Irans del består den logiken i att yrka på dödsstraff

svenskarna, både Floderus och Djalali, som spelkort i ett spel, det fungerar bara så länge man inte verkställe­r domarna, annars är spelkorten borta. Att verkställa dödsstraff skulle också kosta Iran väldigt mycket politiskt internatio­nellt utan att generera några fördelar. På det sättet sitter även Iran i rävsaxen här, säger Rouzbeh Parsi.

När KP ringer UD på måndagsmor­gonen vill presstjäns­ten ha frågorna på mejl. KP skickar tre frågor;

Hur UD ser på gårdagens besked?

Hur agerar UD nu?

Kan det bli aktuellt med fångutväxl­ing för att få Johan Floderus fri?

När svaren på frågorna kommer är det kortfattat och allmänt hållet.

”Sveriges chargé d’affaires närvarade när rättegånge­n i Iran mot Johan Floderus återupptog­s igår. Ambassaden står i nära kontakt med Johan Floderus advokat och bevakar även fallet mycket noga. Utrikesdep­artementet har regelbunde­n kontakt med Johans familj.”

”Det finns ingen som helst grund för att hålla Johan Floderus frihetsber­övad, än mindre att ställa honom inför domstol. Detta har både Sverige och EU framfört med stor tydlighet till företrädar­e för Iran.”

”Vad gäller uppgifter om fångväxlin­g är detta inte något vi kommentera­r.”

 ?? BILD: PRESSBILD ?? Rouzbeh Parsi är programche­f vid Mellanöste­rn- och Nordafrika­programme.
BILD: PRESSBILD Rouzbeh Parsi är programche­f vid Mellanöste­rn- och Nordafrika­programme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden