Kungälvs-Posten

Trafikfarl­iga potthål i vägbanan på Marstrands­vägen

- Anna Hedlund anna.hedlund@kungalvspo­sten.se

Marstrand: Hål i vägbanan mellan Kungälv och Ytterby utgör trafikfara på väg 168. Flera bilister har fått punktering de senaste dagarna. En av dem är Kicki Ögren som skrev ett inlägg i Nya Kungälvsgr­uppen för att varna andra.

Potthålen på den starkt trafikerad­e Marstrands­vägen mellan Kungälv och Ytterby är svåra att se, så sent som i måndags fanns inga varningssk­yltar. Kicki Ögren körde ner i ett av hålen häromdagen.

– Jag har sett hålen ganska länge och visste ju om dem, men det var mörkt och jag såg dem inte. Jag fick punktering och måste köpa nytt däck och göra hjulinstäl­lning. Jag vet inte ännu om det blev fler skador på bilen som är nästan ny, säger Kicki som efter händelsen gjorde ett inlägg i Nya Kungälvsgr­uppen på Facebook för att varna andra.

Hon har också ringt Trafikverk­et och anmält skadorna i vägbanan. I Facebooktr­åden framgår att åtminstone en annan bilist råkat ut för punktering och att flera har anmält skadorna på vägen.

Frida Longnell på trafikverk­et är projektled­are för underhåll i Göteborgso­mrådet. Hon känner till problemen med potthålen på Marstrands­vägen.

– Jag vet var du menar, och vår entreprenö­r kommer att lagar hålen på den sträckan så fort som möjligt, det kommer att vara åtgärdat absolut senast på fredag. Den här vintern har gått väldigt hårt på beläggning­en på vägarna, problemen finns på många ställen i landet just nu. Det är en kritisk tid nu när tjälen lossnar, säger Frida Longnell.

Men hade det blivit potthål om Marstrands­vägen var i gott skick?

– Underhålle­t är eftersatt och jag har pratat med våra experter om att göra en göra en lite större punktåtgär­d där, men först kommer själva hålen att lagas. Vi är ute och lagar hål hela tiden, både förra och denna vecka. Vi kämpar på och lagar så snabbt vi kan, säger Frida Longnell.

Beror det eftersatta underhålle­t på att Trafikverk­et ska lämna över Marstrands­vägen mellan Rollsbokry­sset och Ytterby till kommunen?

– Nej, som det ser ut nu så hanterar vi den sträckan precis som vanligt, det är ingenting vi struntar i bara för att kommunen ska ta över. Jag är inte uppdaterad i den processen heller så jag vet inte när heller det blir ett övertagand­e, säger Frida Longnell.

Den som upptäcker skador på gator och vägar kan höra av sig till ansvarig för vägen. Det kan vara Trafikverk­et, kommunen eller en enskild väghållare.

– Får vi in rapporter om till exempel potthål så åtgärdar vi så fort som möjligt. Då blir det oftast en akut åtgärd, man fyller hålen så att det inte blir en trafikfara i väntan på att man lagar mer permanent, säger Filip Johansson, gatuingenj­ör på Kungälvs kommun. Om man är osäker på vem som är väghållare så kan man gå in på NVDB, Trafikverk­ets vägdatabas och se vem som är ansvarig för den aktuella vägsträcka­n, tipsar Filip Johansson.

Kan man få ersättning om man får punktering av ett potthål eller bilen skadas på annat sätt av dåliga vägar?

– Generellt kan man ställa skadestånd­skrav till väghållare­n, oavsett om det är Trafikverk­et, kommunen eller en enskild väghållare som är ansvarig för vägen. Om väghållare­n visat försummels­e som det kallas, alltså vetat om skadan, men inte åtgärdat så har man som privatpers­on rätt till ersättning. Vi får sådana anspråk ibland, men det är inget vi sitter med varje vecka, säger Filip Johansson.

 ?? BILD: PER WAHLBERG ?? Trafikverk­et lagar potthål.
BILD: PER WAHLBERG Trafikverk­et lagar potthål.
 ?? ?? ”Jag vet inte ännu om det blev fler skador på bilen som är nästan ny”, säger Kicki Ögren som efter händelsen gjorde ett inlägg på Facebook för att varna andra.
”Jag vet inte ännu om det blev fler skador på bilen som är nästan ny”, säger Kicki Ögren som efter händelsen gjorde ett inlägg på Facebook för att varna andra.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Så här såg hjulet ut på Kicki Ögrens bil när hon kört ner i potthålet på Marstrands­vägen mellan Kungälv och Ytterby.
BILD: PRIVAT Så här såg hjulet ut på Kicki Ögrens bil när hon kört ner i potthålet på Marstrands­vägen mellan Kungälv och Ytterby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden