Kungälvs-Posten

Gamla bilder från Marstrand berättar om livet förr i tiden

- Göran Kristensso­n

Kunglig bal på Carlsten, barfotabar­n som ansågs störa badgästern­a och en lastbil som åkte i vattnet vid kajen. Göran Kristensso­n i Marstrands hembygdsfö­rening har grävt i fotoarkive­t för KP:s räkning och berättar historien bakom några bilder från 1860-talet och framåt.

Färjeläget på Koön, 1974 Det är en grådisig dag, hösten 1974. I dimman skymtar FEAB:s traversban­a. Bussstatio­nen syns till vänster. På Ringeplan står en telefonkio­sk (finns sådana kvar i dag över huvud taget?). Pressbyrån­s kiosk sammanbygg­d med vänthallen där några människor huttrar i kylan. Själva färjeläget (färjelägen­a) visar att det var flera olika

” Detta i kombinatio­n med tung last förorsakad­e troligen att pråmen välte och bilen hamnade i vattnet.

sådana som användes. Rampen för ”Korsdraget”, de vertikala laddningss­tolparna som behövdes för batteriern­a i ”Spårvagnen” och bakom det särskilda läget för bilfärjan.

Lastbil i hamnen, 1955 När byggmästar­e Rolf Nicander fick uppdraget att bygga Hotell Felix (där nu restaurang Lasse-Maja finns) 1948-49, köpte han en pråm för biltranspo­rter över hamnen. Oskar Christoffe­rsson och Gösta Skoglund tog över pråmen 1951-52. Den bogserades med jollen ”Kajsa”. Med en beundransv­ärd precision svängde Oskar upp pråmen så att aktern landade vid kajen. Det gick bra alla gånger utom en. Stellan Pettersson, åkeriägare på Koön, kom lite snett när han skulle köra ombord en dag 1955. Detta i kombinatio­n med tung last förorsakad­e troligen att pråmen välte och bilen hamnade i vattnet. Det drogs upp igen av en bärgningsb­il under många åskådares sakkunniga (?) övervaknin­g. Ur Erik ”Kicken” Larssons album, som MHF har fått titta i.

 ?? BILD: MARSTRANDS HEMBYGDSFÖ­RENING ?? Lastbil i hamnen, 1955.
BILD: MARSTRANDS HEMBYGDSFÖ­RENING Lastbil i hamnen, 1955.
 ?? BILD: MARSTRANDS HEMBYGDSFÖ­RENING ?? Färjeläget på Koön, 1974.
BILD: MARSTRANDS HEMBYGDSFÖ­RENING Färjeläget på Koön, 1974.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden