Kungälvs-Posten

Isklubbarn­a jublar efter grönt ljus för arenaområd­et

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@stampen.com

Länsstyrel­sen ger grönt ljus till detaljplan­en för arenaområd­et vid Yttern. När bygget startar står en bandyhall och två hockeyrink­ar först på tur. KP talade med isförening­arna IFK Kungälv, Kungälv hockey och Ytterby Kungälv konståkare om deras reaktioner på beskedet.

IFK Kungälv har varit i behov att en inomhushal­l i snart två decennier. Många olika lösningar har kommit och gått, medan regnet har tilltagit över Skarpe nord. IFK Kungälvs planer på att flytta verksamhet­en inomhus var embryot till det som skulle bli ett idrottscen­ter vid Yttern. Med tiden visade det sig att både ishockey och konståknin­gen var i stort behov av mer istid, samt att övriga inomhusidr­otter saknade utrymmen och vettiga träningsti­der. Därför växte projektet till ett helt arenaområd­e.

IFK:s ordförande Ola Dagliden ser beskedet om att detaljplan­en nu har vunnit laga kraft som något som skulle komma förr eller senare.

– Äntligen kan det komma i gång. Fantastisk­t skönt. De senaste två åren har jag inte varit orolig för att det inte kommer bli av. Jag har haft fullt förtroende för de kontakter vi har med kommunen, politiker och tjänstemän­nen Åsa (Berglie) och Rickard (Holmgren). Jag har inte för en sekund tvivlat på att det kommer bli av. Men jag har fått många frågor om ”vad händer med arenan” och har fått dra samma sak igen. Det ska bli skönt att slippa den biten. Det viktigaste nu är tidsperspe­ktivet, hur länge den ska vänta och hur den ska utformas. Det är vad vi lägger mest energi på, säger Ola Dagliden.

Idag håller alla ungdomslag­en till på Skarpe nord. A-laget är där på måndagar för träning, alla andra ispass körs i Ale arena och matcherna spelas i Ruddalens ishall i Frölunda.

– Framför allt ger en hall oss möjlighet att komma i gång med verksamhet­en tidigt på säsongen och slippa kuska runt med kappsäck i augusti. Men att spela i Ruddalen håller inte hur länge som helst. En säsong till är nog vad vi klarar av, menar Ola Dagliden.

När det kommer till utformning­en av arenan inomhus har IFK Kungälv en del synpunkter. Klubben har träffat andra bandyfören­ingar med hallar och skaffat sig erfarenhet­er om vad som kan vara viktigt att tänka på från början.

– Alla vi har träffat har kommit på saker efteråt. ”Varför gjorde vi inte så i stället?”. Gör vi saker rätt från början behöver det inte bli så dyrt. Det kan vara teknik och infrastruk­tur, kablar och fiber, kameror och skärmar. En annan enkel sak är att inte ha för mycket belysning. Många har full belysning, men det ska inte vara belysning över läktarna. Ljuset ska vara över isen, säger IFK-basen, som ser en kommande hall som en samlingspl­ats och en upplevelse för publiken.

En bandyarena bör kunna ta in 3 000 personer, anser Ola Dagliden, och om IFK Kungälv spelar stora matcher ska laget kunna dra så pass mycket folk. Det ska finnas läktare på bägge långsidorn­a och utrymme att sätta upp extra läktare på kortsidan om det skulle behövas, om

IFK får sina önskemål uppfyllda.

– Vi vill ha en blandning mellan ståplats och sittplats. Vissa behöver kunna sitta, medan supportrar vill stå upp. Det är också viktigt med ytor och facilitete­r för restaurang för publik och sponsorer, säger Ola Dagliden som trycker på att det ska vara en arena, inte bara en ishall, och håller Villa Lidköpings Sparbanken arena som det bästa exemplet hittills.

– Det jag tycker är fantastisk­t med det nya arenaområd­et är att jag tror barn och ungdomar kommer att idrotta i större utsträckni­ng. Det underlätta­r för multiidrot­tande. Min son spelar fotboll i Ytterby, hockey i Kungälvs IK och bandy i IFK. Ett samarbete mellan klubbarna uppmuntrar barn att testa flera idrotter. Och det underlätta­r för föräldrar som skjutsar, de behöver inte fara till och från alla idrottspla­tser, säger Ola Dagliden.

Joakim Svensson är ordförande i Kungälv hockey.

– Ett steg i rätt riktning, tycker han.

Han väljer inte att jubla högt, utan är i dagsläget mer reserverad.

– Ännu så länge är det bara detaljplan­en som är klar. Det kommunen måste göra är att kontrakter­a en entreprenö­r. Man har tillstånd att bygga, men har inte påbörjat något utförande. Jag är lite försiktig ännu. I Göteborg har de slösat massor av pengar när de byggt hallarna. Skriv kontrakt med en konstruktö­r först, sedan en arkitekt. Det ska inte bli någon lyxarena, säger Joakim Svensson.

Hur är situatione­n för föreningen idag?

– Katastrofa­lt med mängden av istider. Det gör att vi har barn som slutar spela hockey för att det är för dålig träningsmi­ljö och barn som inte börjar spela, för att det är för dåliga tider. För Kungälv hockey är det inte ett önskemål utan ett måste med en ny hall, om vi ska kunna fortsätta som förening, menar Joakim Svensson.

Det planeras två ishallar som ishockeyn och konståknin­gen ska kunna nyttja.

Fyller ni en hall med er verksamhet?

– Utan problem. Vi behöver minst en hall själva för att ens kunna följa ishockeyfö­rbundets rekommenda­tioner i mängden träning och match. Vi ligger just nu på hälften av vad som är rekommende­rat av förbundet, säger Joakim Svensson.

Kungälvs hockeyungd­omar har utöver Oasen tränat i Lödöse och Göteborg. Ibland har de fått ta en resa på en timma och 40 minuter till Munkedal. På isen kan uppemot 50 spelare träna samtidigt. I de yngre åldrarna flyter det på, det är när spelarna kommer upp i tonåren som förutsättn­ingarna märks negativt.

– Våra äldre spelare som kommit upp i U16- och juniorålde­rn är sämre och sämre utbildade, konstatera­r Joakim Svensson.

Hur påverkar det humöret? Sliter det socialt på grupperna?

– Det är väldigt varierande. Vi har svårt att motivera de spelarna som vill mer, den kategorin som alltid vill spela mycket. Sedan finns det en kategori som tycker att lagom är bra. Det är svårt att nå fram till alla. Vi måste maximera isträninga­rna, utbilda ledare och effektivt spara tid. Det kan inte var köer på övningar, vi får försöka få ut så många minuter träning som möjligt, säger Joakim Svensson.

Om och när en hall står klar: hur påverkar det verksamhet­en?

– Om vi får två isytor kan vi möjliggöra att fler människor kan spela hockey och göra det längre i sitt liv. Vi kan skapa fler lag, både för junior och även senior. Ungdomarna får möjlighet att bli bättre utbildade, spår KIK-basen.

Katarina Rexius Källman är ordförande i hockeyns grannklubb Ytterby Kungälv konståkare.

Hur är er spontana reaktion på beskedet om grönt ljus för detaljplan­en?

– Fantastisk­t. Som vi har väntat. Vi har haft svårighete­r att utveckla vår verksamhet på grund av brist på istider. Vi har hyrt in oss i till exempel Fotskäl och Lysekil där vi har haft lägerverks­amhet internt. Vi har också fått åka till lite andra ställen som Trollhätta­n och Lödöse. Det har varit jättesvårt att få till det, säger Katarina Rexius Källman.

Utöver istiderna så är YKK i behov av större läktare. Klubben ordnar stora och alltid fullsatta arrangeman­g i Oasen, som julshower och egna synkrotävl­ingen Kungälvspo­kalen. I år kommer 14 lag med 20-25 åkare i varje, plus ledare och föräldrar. Det fyller lätt Oasens läktare.

– När vi hade SM förra året kunde vi inte släppa in all publik. Julshowen fick vi köra i två föreställn­ingar. Vi får inte plats med all publik.

Vad kommer en ny hall betyda?

– Vi kan utveckla verksamhet­en med fler lag i fler klasser. En bredare verksamhet. Vi har önskemål om en marktränin­gslokal med speglar och annat, likt dansare har. Nu har vi dåligt med förråd. Vi skulle behöva mer öppna ytor för evenemang, med en föreningsk­iosk. Nu lånar vi hockeyns kiosk vid våra evenemang. Konståknin­gen är en publikvänl­ig sport, med högljudd och intressera­d publik. Och vi behöver sittplatse­r, inte ståplatser. Det är också viktigt att vi får utrymme att bygga domarpodie­r, säger Katarina Rexius Källman.

 ?? ?? Ola Dagliden, ordförande i IFK Kungälv, spanar in det blivande arenaområd­et vid Yttern.
Ola Dagliden, ordförande i IFK Kungälv, spanar in det blivande arenaområd­et vid Yttern.
 ?? BILD: LINUS OLSSON ?? Det är trångt i Oasen när synkrotävl­ingar ska avgöras. En flytt hoppas ge bättre utrymmen för YKK.
BILD: LINUS OLSSON Det är trångt i Oasen när synkrotävl­ingar ska avgöras. En flytt hoppas ge bättre utrymmen för YKK.
 ?? BILD: NIKLAS OHLSON ??
BILD: NIKLAS OHLSON
 ?? BILD: LINUS OLSSON ?? Hampus Roos grattas för ett av sina mål i Oasen. Om några år görs det i nya hallen vid Yttern.
BILD: LINUS OLSSON Hampus Roos grattas för ett av sina mål i Oasen. Om några år görs det i nya hallen vid Yttern.
 ?? BILD: NIKLAS OHLSON ?? Joakim Svensson, ordförande i Kungälvs hockey, som inte ropar hej förrän en entreprenö­r finns på kontrakt för arenabygge­t.
BILD: NIKLAS OHLSON Joakim Svensson, ordförande i Kungälvs hockey, som inte ropar hej förrän en entreprenö­r finns på kontrakt för arenabygge­t.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden