Kungälvs-Posten

Karin Henriksson: Är du vår nya krönikör?

- Karin Henriksson Chefredakt­ör Kungälvs-Posten

Det är runt köksbordet det händer. När rösterna gradvis stiger, och vi pratar i mun på varandra för att få vårt sagt. Det kan bli skratt, det kan bli bråk – i bästa fall insikter och analyser – men det är när det blir högljutt som jag vet att det finns något där. Det är inte bara min egen familj jag använder som termometer, jag suger informatio­n ur kollegor, släkt och vänner också för att hämta inspiratio­n och uppslag till mina krönikor. När det bränner till lite, när någon känner irritation, oro, glädje eller förvåning – då kan jag hitta farten under fingrarna och lusten att skapa text.

Uttrycket ”brinna för” är bannlyst i KP sedan länge på grund av sin slitna cv-klyschighe­t, men när det kommer till krönikor så vet jag inget bättre sätt att uttrycka det. Ämnet behöver ha något som glöder, som går att blåsa på och mata med ved.

Ja. Det här är en krönika om krönikor. Metanivå är något som jag sällan tycker funkar men nu är det som det är. Vi söker nya krönikörer till Kungälvs-Posten och jag ska försöka förklara vad och vem det är vi letar efter.

Vi vill ha dig som ”brinner för” att skriva – men som aldrig skulle använda det uttrycket om dig själv i en text.

Vi vill ha dig som på riktigt tycker att nyheter, debatt och samhällsfr­ågor är det mest spännande som finns.

Vi vill också ha dig som älskar den här kommunen med alla dess skavanker, och som också kan titta på Kungälv och Kungälvsbo­rna med skärpa i blicken.

Och vi vill ha dig som skriver så att det känns.

Kanske är det en alltför avskräckan­de kravlista vi har satt ihop, men jag tror inte det. Bland snart (eller redan?) 50 000 invånare så är jag övertygad om att det finns röster som vi på Kungälvs-Posten ännu inte känner och som har saker att säga våra läsare.

Det ska också sägas – högt och med eftertryck – att vi redan har fenomenala krönikörer som vecka efter vecka gör allt detta. Beskriver vårt Kungälv med omsorg, udd och analys. Men vi tror också att det kan vara dags att släppa in några nya skribenter som ”brinner för” nya frågor. Som fångar upp snackisar där vi andra ser en död vinkel och som kan skifta på perspektiv som vi andra tycker är cementerad­e.

Vi krönikörer kan

ibland beskyllas – eller beundras – för att tycka på beställnin­g. Men jag tycker inte att det är så det fungerar. Snarare har jag skrivandet konstant i bakhuvudet. Fyller på en lista med uppslag, på samma sätt som jag har en ständigt pågående inköpslist­a i köket.

Jag tror att bra krönikörer fyller en viktig funktion i dagens komplicera­de värld. I bästa fall kan de göra den lite mer begriplig och få läsaren att känna sig lite klokare. Kanske till och med lite mindre ensam.

Så vad säger du? Är du eller någon du känner vår nya krönikör?

"

Vi vill ha dig som skriver så att det känns.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden