Kungälvs-Posten

Rånare överföll man i sovrum – döms till fängelse

- Catrin Hansson catrin.hansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Två män trängde sig in i en lägenhet i Fontin i november – där de hotade, anklagade och misshandla­de en man svårt. I tisdags meddelades tingsrätte­ns dom – männen döms till fängelse.

En söndagsmor­gon i slutet av november förra året ringde det på dörren till en lägenhet i Fontin i Kungälv. En man utanför frågade efter mannen på adressen och knuffade undan kvinnan i dörren.

Enligt kvinnans vittnesmål gick två av tre män in i sovrummet där hennes sambo låg och sov. Männen drog mannen i sängen i håret, uttalade hot och anklagelse­r, och misshandla­de honom.

Drygt 20 minuter efter att männen trängt sig in i lägenheten greps de av polis.

Klockan 11 på

tisdagen meddelade Göteborgs tingsrätt sin dom – männen döms för rån och straffet sätts till fängelse i två år och sex månader respektive två år och sju månader.

I domen framkommer att mannen

När männen greps i trapphuset stod en av dem, en man från Kungälv, med en byrålåda fylld med stöldgods i famnen och den andre hade nycklar och kontanter tillhörand­e paret i lägenheten på sig. i sängen försökte skydda sig mot slag, sparkar och stampninga­r i bröst och rygg. En av angriparna fick till sist den andre att sluta, och då började männen istället att rota runt och plocka på sig prylar från lägenheten.

När männen greps i trapphuset stod en av dem, en man från Kungälv, med en byrålåda fylld med stöldgods i famnen och den andre hade nycklar och kontanter tillhörand­e paret i lägenheten på sig.

Enligt mannen från Kungälv hade han gått med en annan person till lägenheten, de blev insläppta och stämningen hetsig och mannen i sängen slog honom i bakhuvudet. Den andre mannen står fast vid att han aldrig var inne i lägenheten och menar att han hittade sakerna han bar på liggande i trapphuset.

Varför männen misshandla­de mannen på adressen är inte helt klart. Men i domen framkommer att mannen i sängen tidigare varit utsatt för våld av i alla fall en av de två nu dömda männen.

Tingsrätte­n skriver nu

i sin dom att det inte kan uteslutas att männens avsikt ”inlednings­vis var att utöva hot och våld mot målsägarna” och konstatera­r att gärningen ska bedömas som rån för båda männen.

Mannen från Kungälv döms även för ett narkotikab­rott och frikänns för försök till inbrottsst­öld på en adress i centrala Kungälv. Hans kompanjon döms också för ett ringa narkotikab­rott.

Männen ska betala skadestånd till paret i Fontin, 76 500 kronor till mannen och 41 500 kronor till kvinnan.

Båda männen ska stanna kvar i häktet tills fängelsest­raffet verkställs.

Misstankar­na mot den tredje mannen som befann sig i lägenheten vid rånet avskrevs tidigt.

 ?? BILD: MARTIN PETTERSSON ?? Polis larmades till en adress i Fontin, Kungälv, där två män trängt sig in i en lägenhet och misshandla­t en man i 50-årsåldern – han blev biten, stampad på bröstkorg och rygg, och fick slag och sparkades mot både huvud och kropp. Två män i 35-årsåldern döms nu för rån.
BILD: MARTIN PETTERSSON Polis larmades till en adress i Fontin, Kungälv, där två män trängt sig in i en lägenhet och misshandla­t en man i 50-årsåldern – han blev biten, stampad på bröstkorg och rygg, och fick slag och sparkades mot både huvud och kropp. Två män i 35-årsåldern döms nu för rån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden