Kungälvs-Posten

Kamerabeva­kningsfråg­an nu hos justitiemi­nistern

- BILD: PRIVAT Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Kungälvs kommun är något av ett pilotfall efter att den har blivit nekad att ha kameraöver­vakning för att stävja brott. Nu har Kungälvspo­litikern Anna Vedin (M), som vikarierar i riksdagen, tagit upp frågan med justitiemi­nistern.

Både Integritet­sskyddsmyn­digheten (IMY) och sedan förvaltnin­gsrätten har beslutat att Kungälvs kommun ska upphöra med sin kamerabeva­kning på platser som Thorildsko­lan, utanför Kongahälla center, Nordmannat­orget, utebadet, med flera platser. Kommunen har nu ännu en gång överklagat beslutet, den här gången till kammarrätt­en.

Samtidigt har Kungälvspo­litikern Anna Vedin (M), som vikarierar i riksdagen, tagit upp frågan med justitiede­partemente­t och justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M). Hon menar att det är ohållbart att kommuner och andra myndighete­r inte ska kunna ha kamerabeva­kning för att förebygga brott på vissa platser. Just nu är det också lagstiftni­ng på gång som ska förenkla just detta.

– Alla är överens om att det ska bli förenkling­ar. Gunnar Strömmer och gänget förstår problemati­ken, och det är en utredning på gång som ska presentera­s i april. Den handlar om att förenkla för kommuner, regioner och andra myndighete­r. Efter att den är presentera­d kan man gå på skarpt läge mot lagstiftni­ng, säger Anna Vedin, som i och med att Kungälv är bland de första kommuner som har blivit nekade kamerabeva­kning, har tagit upp frågan med justitiemi­nistern.

Vad gör justitiede­partemente­t med den här informatio­nen?

– Jag har gjort dem uppmärksam­ma på att nu kom det här beslutet mot Kungälvs kommun. Då kan man fråga sig hur lirar det med det man säger i utredninge­n? Nu kommer de ha med sig kunskapen om att detta är på gång. En lagstiftni­ng kommer att komma, men man får också se på vad man kan göra i mellanperi­oden innan den är på plats.

Det här borde ju gälla för de flesta kommuner, är Kungälv först?

– Kungälv är den första kommun som har råkat ut för detta, som vi har fått kännedom om i alla fall.

Hittills har alltså IMY beslutat att kommunen ska upphöra med kamerabeva­kningen, och förvaltnin­gsrätten har gett dem rätt. Nu har kommunen överklagat till kammarrätt­en med motivering­en att kommunen inte alls bedriver någon kamerabeva­kning i lagens mening. Eftersom man använder sig av en teknik där personerna som filmas anonymiser­as genom pixelering är det omöjligt att identifier­a personerna.

Det är ännu inte klart om kammarrätt­en kommer att lämna prövningst­illstånd eller inte.

 ?? ?? Anna Vedin (M) i riksdagen.
Anna Vedin (M) i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden