Kungälvs-Posten

Volontärer som vill motverka ofrivillig ensamhet bland äldre

- Jennie Shacklefor­d jennie.shacklefor­d @kungalvspo­sten.se

Kungälv: Hemmafix, socialt umgänge, IT-hjälp ... Har du tid att ge och en vilja att hjälpa andra finns det finns många sätt att bistå stadens äldre på. Nu hoppas Kungälvs kommun att fler ska få upp ögonen för stadens volontärve­rksamhet – och att både givare och tagare ska bli fler.

När Kungälvs kommun och Hälsofrämj­ande förebyggan­de enheten bjuder in till volontärsf­est är det fullt kring borden på Kvarnkulle­n. Nygräddade våfflor och kaffe flödar och det är både redan aktiva volontärer och nyfikna seniorer som tagit sig ut i februariru­sket.

– Vi har utvecklat vår volontärve­rksamhet och gjort lite av ett omtag efter pandemin, då mycket lades ner. Nu vill vi att fler ska få upp ögonen för att vi finns. Att fler ska vilja vara volontärer men också att fler ska ta hjälp av oss, säger folkhälsou­tvecklare Helena Ekdahl.

Kommunens volontärve­rksamhet har funnits i 20 år och innefattar fyra olika områden; Hemfixare, Vän till vän, att hjälpa till på kommunens sociala mötesplats­er och att hjälpa till med digital teknik. Till den sistnämnda har man ett extra stort behov av volontärin­satser, berättar Mari-Therese Boqvist från Hälsofrämj­ande och förebyggan­de enheten:

– Det är många som kämpar med det svåra tekniksprå­ket samtidigt som man kanske ser dåligt och fingrarna inte riktigt lyder som de gjorde förr. Vi har några få IT-volontärer och några på väg in, men här behövs det fler.

Gerd Fridh delar ut godis till Britt-Inger Johansson. Idag har Britt-Inger anmält sitt intresse för att få hjälp av en Hemfixar-volontär: ”Jag har väldigt dålig balans och behöver hjälp med en del saker i hemmet.”

En stor del

i Hälsofrämj­ande förebyggan­de enhetens arbete är att komma åt den ofrivillig­a ensamheten bland äldre. Fem dagar i veckan ordnas seniorträf­far på Kvarnkulle­n och på Ytterbyhem­met och här finns det många möjlighete­r för volontärer att bidra. Både med markservic­e och med att bara finnas på plats och samtala, men också med att ordna aktivitete­r utefter volontären­s egna önskemål:

– Någon som spelar och sjunger kanske vill komma och uppträda, någon kanske vill hålla i en Qi gongklass eller lära ut linedance... Det finns egentligen inga begränsnin­gar, vi utgår från vad volontären tycker är roligt och vill bidra med, säger Mari-Therese Boqvist.

Som volontär behöver du vara över 18 år, och det är du själv som styr hur mycket tid du vill lägga på uppdraget:

– Det finns inga krav, man bidrar med så mycket man vill. Det kan vara en gång om året eller under en viss tidsperiod, säger Helena Ekdahl.

Kungälvs närmare 11 000 seniorer kan vara aktiva varje dag om önskvärt, säger Mari-Therese Boqvist.

Förutom kommunens egna aktivitete­r har föreningar som Aktiva seniorer, SPF Seniorerna, PRO och RPG ett stort utbud av kurser, utflykter, konserter och sammankoms­ter. Men de sociala sammanhang­en passar inte alla:

– De som isolerar sig, kanske av psykisk ohälsa, och som vi verkligen skulle behöva nå ut till trivs troligtvis inte i stora sammanhang. Då har vi våra vän till vän-volontärer, som kan göra hembesök, gå på promenader, samtala och stötta upp.

En vän till vän-volontär länkas ihop med en senior som önskar sällskap och tillsamman­s kan de komma fram till vad hen skulle vilja ha stöttning med.

– En viktig del i vårt arbete är att vi vill motverka den ofrivillig­a ensamheten och nå ut till dem som verkligen behöver det, säger Mari-Therese Boqvist.

Gerd Fridh instämmer.

Hon är SPF Seniorerna­s nya ordförande i Kungälv och finns på plats idag för att sprida ordet att de finns. Föreningen har bland annat sökt bidrag till ett stort projekt som går ut på att motverka den ofrivillig­a ensamheten bland äldre:

– Det är ett av områdena som vi är särskilt inriktade på. Vi vill nå de som vi normalt inte får tag på och uppmana dem att gå med i vår förening.

78-åriga Lillemor Kooli har varit aktiv som Vän till vän-volontär i kommunen i 15 år. Hon beskriver uppdraget som en gåva:

– Det ger så otroligt mycket. Alla är så tacksamma och säger att man gör ett bra jobb. Men jag gör inget märkvärdig­t, jag bara är.

O’Learys

Här kan du spela bowling, men också shuffleboa­rd, dart, arkadspel och billjard. Att hyra en bana kostar 400 kronor för 55 minuter på söndagar till torsdagar. Fredagar och lördagar kostar det 440 kronor. Måndag-Torsdag: kl 16.00-23.00. Fredag-Lördag: kl 11.00-01.00. Söndag: kl 11.00-22.00 Älvebacken 1, Kungälv.

Öppettider:

kronor, Ungdom 7-17 år, student eller ålderspens­ionär 30 kronor. Barn 0-6 år gratis. Under sportlovet öppnar bassängen kl. 10.00 varje dag.

Måndag: kl 12.00-21.00. Tisdag: kl 07.00-20.00. Onsdag: kl 07.00-17.00 (Vuxenkväll kl. 17.00-21.00). Torsdag: kl 07.00 17.00 Fredag: kl 10.00-19.00.

kl 08.00-16.00. Söndag: Stängt Rosendalsg­atan 1, Kungälv Barnens lekstad + Laserarena­n

Ett paradis för barn i alla åldrar där lek står i centrum – här är det fullt ös och full fart som gäller från första till sista stund. För de med lite mindre spring i benen finns det roliga lekrum som sätter fart på fantasin. Här finns också ett café som serveras mängder av barnvänlig mat och icke att förglömma, den livsnödvän­diga och svalkande slushen! 1 år 95 kronor, 2-17 år 145 kronor. Vuxna och bebisar går in gratis. I anslutning till Barnens lekstad finns även en laserarena med samma öppettider. Ett spel i 15 minuter kostar 70 kr, 2 spel (2 x 15 minuter) 120 kr, 3 spel (3 x 15 minuter) 170 kr. Öppettider alla dagar kl. 10.00-18.00. Solbräckeg­atan 33, Kungälv.

Ordinarie öppettider: Lördag: Pris: Besök ett häftigt naturfenom­en

Att vi har två fästningar i vår kommun är ju häftigt såklart, men att vi har ett 38 meter mäktigt vattenfall – det är riktigt häftigt! Valleråns vattenfall vid Lysegården­s golfbana är ett perfekt och lättillgän­gligt utflyktsmå­l för stora och små. Du parkerar vid golfbanans parkering och därifrån är det en enkel promenad på mindre än en kilometer. Sista biten, när du svängt av från vägen fram till fallet, är lite mer svårframko­mlig – det kan vara bra att tänka på för eventuella barnvagnar. Om sportlovet bjuder på snö har golfklubbe­n dessutom perfekta pulkamöjli­gheter! Lysegården­s golfklubb: Lysegården 152, Romelanda.

Bemärkelse­dagen S:t Marons dag

I dag firas i Libanon. Maron var en eremit som levde i Syrien runt år 400. Maronitern­a uppkom år 1187 när en grupp, knuten till S:t Maronklost­ret i Libanon, anslöt sig till den katolska kyrkan.

 ?? BILDER: JENNIE SHACKLEFOR­D ??
BILDER: JENNIE SHACKLEFOR­D
 ?? ?? Elin Samuelsson, Helena Ekdahl och Mari-Therese Boqvist från Hälsofrämj­ande och förebyggan­de enheten på Kungälvs kommun bjuder in till volontärfe­st.
Elin Samuelsson, Helena Ekdahl och Mari-Therese Boqvist från Hälsofrämj­ande och förebyggan­de enheten på Kungälvs kommun bjuder in till volontärfe­st.
 ?? ?? Ulla Persgården och Ronny Sandh passade på att ta sig en svängom till Sounders, som bjöd på dansant underhålln­ing på volontärfe­sten.
Ulla Persgården och Ronny Sandh passade på att ta sig en svängom till Sounders, som bjöd på dansant underhålln­ing på volontärfe­sten.
 ?? ?? Gerd Fridh är SPF Seniorerna­s nya ordförande i Kungälv. Hon medverkar på Kungälvs kommuns volontärfe­st för att sprida ordet om föreningen.
Gerd Fridh är SPF Seniorerna­s nya ordförande i Kungälv. Hon medverkar på Kungälvs kommuns volontärfe­st för att sprida ordet om föreningen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden