Kungälvs-Posten

Åsa fick stänga bageriet och byta bransch när hon blev sjuk

-

Vad hände med Åsa Håkansson i Åsas bageri? Hon bytte bransch helt och hållet. Fast glöden för näringsrik­t hantverksb­röd och motståndet mot industriba­kat bröd har inte slocknat. Nu berättar Åsa om livet med celiaki och sitt drömyrke.

Inför 2023 var hon fast besluten att ge sin bageriverk­samhet en chans. Hon var peppad att driva det vidare.

– Jag hade en massa idéer om vad jag ville göra med bageriet. Ha mer kurser och åka ut med föreläsnin­gar. Utbilda folk, inte bara för att man är en surdegsnör­d, utan för att det är skillnad på bröd. Det handlar om något större, om kunskap. Så blev det inte. Jag fick stänga igen i stället, säger Åsa Håkansson.

Det är nu snart ett år sedan hon abrupt lade ner Åsas bageri. Inte för att det gick så värst dåligt, utan för att hälsan på ett högst påtagligt sätt sade ifrån. Åsa Håkansson hade bestämt sig för att bli blodgivare och ville kunna göra nytta med att dela med sig av sitt blod.

– Värdena var så dåliga att de först trodde att maskinen var trasig. Läkaren tog nya prover och det såg inte alls bra ut. Jag hade ingenting i kroppen, det var brist på järn. ”Du var på väg mot en hjärtinfar­kt, eller något annat” var det några vänner som uttryckte det, berättar hon.

Proverna visade på

celiaki, en autoimmun sjukdom som gör att hon inte tål gluten, som finns i vete, råg och korn, och därför också i mjöl och vanligt bröd. Det är jobbigt för vem som helst som drabbas, men helt livsavgöra­nde för en bagare, både privat och i yrkesrolle­n.

– Jag var sjukskrive­n i ett halvår. Jag fick två påsar blod och en järninfusi­on. Då gick det upp för mig att jag hade mått ganska dåligt. Man är trött som egenföreta­gare och det hade varit semmeltide­r och jul, men först då insåg jag hur trött jag hade varit. Och det ganska länge, fast jag gick på sparlåga och ville inte ge upp, säger Åsa Håkansson.

Då var de

många bitar som föll på plats och det var skönt på flera sätt, trots att hon fick lägga ner sitt livsverk efter 13 år. De första fem åren drev hon bageriet i hemmet, sedan åtta i lokalen på Prästvägen i Kareby.

– Många tror att jag var

 ?? ?? Mjölet är borta. Åsa Håkansson, tidigare Åsas bageri, fick stänga sin bageri när hon fick diagnosen gluteninto­lerant, celiaki. Ett år senare har hon nytt jobb – hos polisen.
Mjölet är borta. Åsa Håkansson, tidigare Åsas bageri, fick stänga sin bageri när hon fick diagnosen gluteninto­lerant, celiaki. Ett år senare har hon nytt jobb – hos polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden